У Міністерстві фінансів прокоментували наслідки підвищення мінімальної зарплати

Міністр Марченко вважає, що буде укріплена стабільність бюджетної й пенсійної системи, а також поліпшений захист трудових і соціальних прав громадян

Підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня 2020 року до 5000 гривень стимулюватиме зростання споживчого попиту і детінізації зарплат. Підвищені виплати призведуть до зростання бюджету Пенсійного фонду, пише Кореспондент.

У відомстві нагадали, що сьогодні Верховна Рада внесла зміни до держбюджету на 2020 рік. Змінами передбачено збільшення мінімальної зарплати на 5,9%, до 5000 гривень з 1 вересня.

Водночас буде збережено співвідношення між розмірами посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою, яке склалося в поточному році - 44,5%. Розмір посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки складе 2225 гривень (підвищення на 5,9%).

Для реалізації зазначених ініціатив у проєкті змін до держбюджету на 2020 рік передбачено збільшення витрат на 4 млрд гривень.

Збільшення витрат на виплату підвищених розмірів мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС буде здійснено:

  •  шляхом економії витрат за бюджетною програмою Обслуговування державного боргу в сумі 3,5 млрд гривень, що викликано, зокрема, з відхиленням фактичного курсу національної валюти відносно іноземних, у порівнянні з прогнозними, який використовувався при підготовці державного бюджету на 2020 рік;
  •  перегляду прогнозу доходів державного бюджету у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5000 гривень

Так, доходи будуть збільшені на 0,5 млрд гривень, у тому числі податок на доходи фізичних осіб і військовий збір (0,4 млрд грн), податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (0,1 млрд гривень).

В цілому запропоновані зміни стимулюватимуть зростання споживчого попиту, забезпечать детінізацію "сірих" зарплат. Це дозволить підвищити надходження до бюджету Пенсійного фонду, зміцнити стабільність бюджетної та пенсійної системи, а також поліпшить захист трудових і соціальних прав громадян, — розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо, влада запланувала ще два етапи підвищення мінімальної зарплати. З 1 січня 2021 року мінімалка зросте до 6000 грн (+1000 грн, або + 20%), з 1 липня 2021 року — до 6500 грн (+500 грн, або +8,3%)

Матеріали сайту Корреспондент

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень