В яких випадках продавець може відмовити в обслуговуванні

Клієнт НЕ завжди має рацію

Багато людей звикли до думки, що клієнт завжди має рацію. Якщо продавець має товар, а покупець має гроші, значить, угода має відбутися. Але іноді продавці відмовляють покупцям.

Чи може продавець відмовити у продажу, якщо немає решти або розмінних грошей?

За правилами торгівлі так чинити не можна. Продавці повинні приймати паперові гроші та монети незалежно від їхнього номіналу. У касі мають бути кошти, щоб дати покупцю решту за товар. Продавець повинен стежити за наявністю розмінних грошей у касі, це входить до його обов’язків.

Продавець має право відмовитися продавати товар тільки якщо сумнівається в справжності грошей. Що стосується пошарпаних купюр, то це не привід відмовляти покупцю. У правилах торговельного обслуговування сказано, що зношені гроші є повноцінним платіжним засобом.

Продавець каже, що товар відкладено для іншого покупця та відмовляється його продавати. Це законно?

Це є законним, але є кілька обмежень. За правилами роздрібної торгівлі продавець може зберігати відкладену річ у торговому залі разом з іншими товарами. В такому разі він має оформити товарний чек, у якому зазначено час щодо розрахунків. Якщо до зазначеного терміну покупець не сплатить за відкладений товар, то річ знову надходить у продаж і її може придбати будь-хто. Коли письмових зобов’язань про відстрочку оплати або товарного чека немає, можна вимагати від продавця реалізації товару.

Правила дозволяють зберігати проданий товар у торговому залі. Його не обов’язково прибирати на склад або спеціальне місце. Але якщо це великогабаритна річ, наприклад, меблі, холодильник або пральна машина, то продавець повинен розмістити табличку з написом «Продано».

Чи може продавець відмовити в обслуговуванні без маски?

Може. Під час карантину заборонено обслуговувати покупців без маски. Продавець повинен у будь-якій формі та у будь-який спосіб попереджати клієнтів про необхідність надягати маску, яка закриває рот і ніс.

Продавця можуть оштрафувати лише за те, що він пустив у торгове приміщення людину без засобів індивідуального захисту на обличчі.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень