У віддалені куточки Рівненщини їде медична група «мисливців» (ФОТО)

Аби зберегти здоров’я людей

Фото - depositphotos
depositphotos

На Рівненщині розпочали роботу «Мисливці за діабетом». Це частина Україно-швейцарського проєкту для запобігання поширення хвороб та передчасної смертності. У межах проєкту створена мобільна медична група, яка працюватиме у віддалених куточках області, проводитиме інформаційну кампанію щодо цукрового діабету 2-го типу та перевірятиме у пацієнтів рівень глюкози у крові.

Наразі на Рівненщині зареєстровано майже 20 тисяч хворих на діабет. Серед них – понад 300 дітей. І щороку кількість нових випадків захворювання зростає, зауважила начальниця управління меддопомоги Департаменту цивільного захисту населення та охорони здоров’я Рівненської ОДА Олена Гандзюк:

Наразі для нас є пріоритетом виявлення та лікування цукрового діабету. Особливо зараз, коли область прийняла близько 60 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

 

Поки ми немає інформації скільки переселенців мають діабет, ми тільки починаємо проводити ці підрахунки. Однак, зауважу, дефіциту медичних препаратів для лікування таких хворих у нас немає.

 

Область від початку війни отримала багато гуманітарної допомоги, не лише медичні препарати, а й – обладнання, повідомила Олена Гандзюк.

На Рівненщині працюватиме мобільна бригада, яка проводитиме роботу з тією частиною населення, яка перебуває у віддалених районах і немає можливості оперативного діагностування, розповіла координаторка проєкту «Діємо для здоров’я» у Рівненській області Наталія Фесовець:

Від початку війни ми переглянули нашу діяльність і сфокусувалися на тому, щоб запобігати поширенню діабету 2-го типу. Людей тестуватимуть на рівень глюкози, надаватимуть базові медичні консультації та інформуватимуть про можливі ризики та причини захворювання.

 

Адже часто діабет на початкових формах немає виражених симптомів. Понад 65% людей навіть не знають про свій діагноз, а близько 27% українців взагалі жодного разу не перевіряли рівень глюкози у крові.

Організатори зауважують, що на фоні війни українці перебувають у хронічному стресі, який може спровокувати хворобу. Також чинниками діабету є шкідливий спосіб життя та спадковість.

З часом діабет може спричинити інвалідизацію та навіть смерть хворого.

Сьогодні мобільна група приїхала у центр ВПО, де у переселенців перевірили рівень цукру. Зокрема, обстежили 129 осіб, з них 10 людей мали підвищені показники, в однієї людини виявили діабет. Троє людей знали про свій діагноз

До слова, проєкт «Діємо для здоров’я» почали реалізовувати у п’яти областях України ще наприкінці 2021 року. Зокрема, і на Херсонщині. На жаль, через бойові дії роботу з населенням там не проводять.

Пройти тест та дізнатися більше про діабет і його профілактику можна тут.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень