«У Корці зненацька закривають школи»: батьки б’ють на сполох (ФОТО)

Рішення уже у п’ятницю, 23 квітня, ухвалять на сесії

Початкова школа у Корецькій міській громаді
Початкова школа у Корецькій міській громаді

У Корецькій громаді збираються ліквідувати та реорганізувати низку шкіл. План оптимізації мережі закладів освіти на 2021-2023 роки депутати розглядатимуть вже на найближчій сесії у п’ятницю, 23 квітня.

Однак найбільше батьки занепокоєні закриттям двох шкіл: початкового закладу, у якому навчається 63 дитини, та ліцею, у якому 155 учнів.

Школа старенька і несучасна. Але заклад переповнений і батьки задоволені вчителями
Школа старенька і несучасна. Але заклад переповнений і батьки задоволені вчителями

Рішенням батьки спантеличені, адже їх про таку ініціативу ніхто не попереджав, і вчителями своїх дітей вони задоволені.

 

Не менш занепокоєні працівники цих закладів. За кілька днів до ухвалення рішення про закриття шкіл вони не знають, де опиняться.

Обидві вказані школи – практично переповнені. Водночас у Корці є інші заклади, які навпаки – недоукомплектовані.

За задумом, дітям із початкової школи мають запропонувати навчання у 1-й та 3-й ЗОШ з довезенням учнів шкільним автобусом. А ліцей об’єднають з 3-ю школою, яка заповнена лише на третину.

Корецький НВК Школа І-ІІ ступенів – Ліцей. При потужності у 200 дітей тут навчається 155 учнів
Корецький НВК Школа І-ІІ ступенів – Ліцей. При потужності у 200 дітей тут навчається 155 учнів

Працевлаштують там і вчителів, пояснив начальник облуправління освіти Петро Коржевський:

- У разі реорганізації чи ліквідації закладу засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття освіти, а педагогам – працевлаштування.

 

Коли сесія ухвалює рішення, той, хто доповідає, має сказати, що всім учням буде забезпечено здобуття освіти на відповідному рівні, а педагоги будуть працевлаштовані. Зокрема, стільки-то – у такий навчальний заклад, стільки то – у такий.

 

Бо це зміна істотних умов праці і це мали обговорити до того, як ухвалять відповідне рішення.

 

Мені би хотілося, щоб перед тим, як відбувається оптимізація, були проведені громадські обговорення, щоб про це знала територіальна громада.

 

Якщо ця процедура була дотримана, якщо це вмотивоване рішення, якщо це рішення задовольняє жителів територіальної громади – то так.

 

Якщо ж ні – то швидше за все, що ніхто таке рішення не підтримає.

При реорганізації чи оптимізації навіть можуть запропонувати переведення цілого класу разом із класним керівником, додає Петро Коржевський. Однак, очевидно, що про таку ймовірність ані батькам, ані вчителям ніхто не повідомив.

Не проводили з цього приводу й громадських слухань.

- По закону в місті вони не проводяться, тільки у сільській місцевості, - сказала у коментарі Радіо ТРЕК очільниця Корецької міської громади Людмила Дмитрук.

Вона підтвердила, що ліцей мають об’єднати зі школою, а щодо початкової ланки остаточного рішення немає, бо питання ще розглядають комісії, додала Людмила Дмитрук.

Між тим, начальник управління освіти Рівненської ОДА Петро Коржевський окремо наголосив на невідповідності приміщень початкової школи та ліцею освітнім вимогам.

Заклад, де навчається початкова ланка, побудований у 1957 році.

 

Тут немає їдальні, а значить – і гарячого харчування, немає спортивної зали і лише нещодавно тут облаштували внутрішню вбиральню.

 

Але воду у закладі і досі не підключили.

В облуправлінні освіти запевняють, що зміни мають покращити умови навчання дітей і умови праці педагогів. Однак інше питання – комунікація.

Адже про такі важливі і масштабні зміни жителі громади мали знати завчасно, а не за кілька днів до того, як рішення розглядатимуть на сесії.  

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень