У Бога є почуття гумору: що не так з УПЦ МП в Україні?

Відповідь священника

УПЦ МП один в один повторює дії Митрополита Київського і всієї України Філарета, якого вони разом з РПЦ мало не проклинали і наклали анафему. Тепер самі взяли з нього приклад.

От тільки на початку 90-х, зі здобуттям України незалежності державної, постала потреба в незалежності духовній. Тоді це було і актуально, і життєво необхідно, і нагально.

А що зараз?

На 33 рік державної незалежності України і на 10 рік війни Росії проти України, УПЦ та що не МП, спромоглися зварити Святе Миро, тим самим показуючи якби свою незалежність від російської православної церкви. Про це повідомив священник Іван Сидор у матеріалі сайту gorohiv.rayon. Подаємо текст без змін.

Чому ж не варили Святе Миро раніше?

Можливо, стало неможливим отримання Мира від Москви, яке вони отримували останні десятиліття? Можливо через те, що закритий російсько-український кордон і навіть чартери не літають?

Якби не було, Миро зварили, але у Статуті і досі залишається незмінною формула єднання з Вселенською Церквою – через РПЦ.

УПЦ МП, як є частина РПЦ, не є автокефальною Церквою. Інакше, у якому пункті їх Томосу (якого немає), є вказівка на Мироваріння? Виходить так: УПЦ МП без Томосу, але з Миром, яке самі ж зварили.

Варто зазначити, що історично, чин Мироваріння для Київської кафедри не є новим. Адже бувши до 17 століття підпорядкованою Константинополському Патріархату, Київська кафедра мала практику Мироваріння як особливий привілей від Матері-Церкви. Іншими словами варили Святе Миро з дозволу Матері-Церкви.

Якщо цей крок був самовільним – негативна реакція від РПЦ буде блискавичною. Якщо ж реакції з Росії не буде – це означає, що цей чин Мироваріння був попередньо узгоджений з патріархом московським Кирилом і той, очевидно, зробив жест доброї волі і дозволив митрополиту Онуфрію звершити його.

- Гра РПЦ і УПЦ МП в «Дочки-матері» триває. Бо як показує церковна практика – зварити Миро справа не хитра і не нова для Києва, а от звільнитися від пут російська рабства – подвиг, який потребує великих зусиль і найголовніше волі священноначалія, зауважує священник.

Якщо ми проаналізуємо останні п'ять Томосів, які надавалися іншим помісним православним Церквам, то у всіх Томосах був прописаний пункт, що Церква не має права самостійно готувати миро. Чому? Бо через Миро, через отримання Мира відбувається духовний зв'язок із Матір'ю-Церквою. Для прикладу – Єрусалимський Патріарх отримує Миро від Вселенського Патріарха. І це не робить Єрусалимський Патріархат ані залежним, ані ущербним. Бо отримання Мира від Матері-Церкви не є ознакою залежності, але духовного зв’язку.

Отже, маємо висновки:

  1. Можна зварити Миро, але бути залежним від мачухи. Що ми бачимо на прикладі з УПЦ МП і РПЦ.
  2. Можна отримувати Миро від Матері-Церкви і залишатися при цьому автокефальною і незалежною Церквою. Так є і так було.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень