Тяжкий шлях «Брюгге» до Ліги чемпіонів

Чекали давно

За це десятиліття вони чотири рази виходили в Лігу чемпіонів, брали участь в семи турнірах Ліги Європи і домінували в бельгійській лізі. В кінцевому підсумку італійське «Лаціо» вони не обійшли, зігравши внічию в Римі - 2:2. Цей результат розбив їхні мрії про 1/8 фіналу в Лізі чемпіонів, але не позбавив їх шансу зустрітися з іншими командами Ліги Європи. Мова йде про бельгійський клуб «Брюгге» (детальніше на сайті).

Історія бельгійського футболу дуже багата і цікава. За останні десять років вісім команд вийшли в єврокубки, дві з них були близькі до виходу в плей-офф Ліги чемпіонів. Такі команди, як «Брюгге», «Андерлехт», «Льєж», «Генк», «Гент» досить непогано представляли свою країну на євроарені.

Невдачі «Брюгге» на європейських футбольних полях

 

У сезоні 2010/2011 бельгійська команда вийшла в Лігу Європи, перемігши мінське «Динамо» з рахунком 5:3 за сумою двох матчів. «Брюгге» був в групі з «Вільяреалом», «Динамо Загреб» і ПАОК Салоніки. Всього команда набрала три очки, двічі зігравши внічию з греками і один раз з хорватами.

Рік по тому «Брюгге» стартував у третьому відбірковому раунді ЛЄ, в якому він мав зустрітися з карабаським «Агдамом» з Азербайджану. В результаті виграш 4:2 за сумою двох матчів. Потім на останній прямій до ЛЄ обіграв грузинський «Зестафоні» (5:3 по сумі).

На груповому етапі бельгійці зустрічалися з «Марібором», «Брагою» та «Бірмінгемом». В результаті команда набрала 11 очок (стільки ж, скільки і Брага) і зайняла  2 місце в групі. В 1/16 фіналу «Брюгге» поступився по сумі Ганноверу 1:3.  

У «Брюгге» завжди був великий апетит до Ліги чемпіонів, але сезон 2012/2013 показав, що клуб ще не готовий до змагань на такому рівні. Це довів данський «Копенгаген», який виграв у них за сумою двох матчів і підштовхнув їх до кваліфікації Ліги Європи. Вони зустрілися з угорським «Дебреценом», якого в двох матчах обіграв з рахунком 7:1.

З'ясувалося, що бельгійці не тільки не готові до Ліги чемпіонів, але і занадто слабкі для Ліги Європи. Виступаючи в одній групі з «Марітіму», «Бордо», «Ньюкаслом», бельгійці набрали лише 4 очки і посіли останнє місце.

Три роки в єврокубках і лише єдиний вихід в 1/16 фіналу Ліги Європи. Цього явно не достатньо для такого амбіційного колективу, як «Брюгге». Свою нову подорож за перемогами бельгійці почали на початку серпня 2013 року на стадіоні «Шльонська Вроцлав». Вони думали, що третя команда попереднього сезону польської ліги не викликає особливих проблем. І ось такий сюрприз! У першому матчі «Шльонськ» скромно обіграв 1:0, а в другому матчі була зафіксована нічия 3:3.

Довгоочікуваний прогрес

 

Команда подорослішала морально і майстерно, визнала свої помилки і з достатньою силою і з чистою головою почала кращий сезон 2013/2014 десятиліття в єврокубках. Спочатку були впевнені перемоги в кваліфікації ЛЄ над швейцарським «Грасхоперс» (2-1 і 1-0). Потім «Брюгге» зайняло перше місце, граючи в одній групі з «Торіно», «Хіком» і «Копенгагеном».

На стадії 1/16 фіналу «Брюгге» легко розправився з данським «Ольборгом» 3:1 і 3:0, а потім в 1/8 фіналу  здолав «Бешикташ» (2:1 і 3:1). Потім бельгійцям дісталася команда, з якою, здавалося, було найлегше. Могли зіграти з «Наполі», «Вольфсбургом», «Фіорентиною», «Зенітом», київським «Динамо», але випав «Дніпро». Український клуб виявився «темною конячкою» турніру і вийшов у фінал, вибивши «Брюгге» в чвертьфіналі ЛЕ (0:0 і 1:0).

Після програшу відбіркових матчів до Ліги чемпіонів в сезоні 2015/2016 вважалося, що бельгійцям не пощастило з жеребом в цьому змаганні, і вони виявилися не конкурентоспроможні. Не дивно, що так трапилося, хоча вони й перемогли грецький Панатінаїкос з рахунком 4:2 по сумі в першому раунді. Але поступилися «Манчестер Юнайтед». І знову клуб буде грати в Лізі Європи на груповому етапі. Однак «Брюгге» в черговий раз не вийшов з групи, набравши всього п'ять очок. А суперники були не найсильніші – «Легія» Варшава, данський ФК «Мідтьюлланн», «Спортинг».

Вдалося повернутися в Лігу Чемпіонів 

 

Понад десять років очікування, але воно того варте. Нарешті в сезоні 2020/2021 «Брюгге» зіграв на високому рівні. Так, команда не потрапила в плей-офф, але це були захоплюючі шість матчів.

В одну групу до бельгійців потрапили «Боруссія» Дортмунд, «Лаціо» Рим, «Зеніт» Санкт-Петербург. Найкраще футболісти «Брюгге» зіграли с «Зенітом», здобувши перемоги 2:1 та 3:0. Дуже достойно провели матчі з «Лаціо», здобувши дві нічиї 1:1 та 2:2. А ось з Дортмундом не склалося, і бельгійці поступилися 0:1 та 0:3. Набравши 8 очок, клуб посів 3 місце, а «Лаціо» набрав 10 і вийшов до 1/8 фіналу.

В 1/16 Ліги Європи «Брюгге» зіграє з київським «Динамо». І знаєте, шанси на прохід в 1/8 у бельгійців непогані. Якщо команда покаже свою кращу гру, то киянам буде складно. Тим паче, що сезон в Бельгії продовжується, а в Україні він на паузі.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень