Туристична глибоководна капсула зникла біля «Титаніка» разом із двома мільярдерами на борту (6 ФОТО)

Повітря у батискафі могло вже закінчитися

Мільярдери Хеміш Гардінг та Шахзада Давуд вирішили побачити "Титанік" під водою зблизька.

Ще від неділі в Північній Атлантиці триває масштабний пошук батискафа «Титан», який зник у неділю, з трьома туристами і двома членами екіпажу на борту, що перевозив їх до місця аварії «Титаніка» в Атлантичному океані.

Двоє чоловіків, які тогоріч здійснили таку ж подорож, поділилися своїми думками про можливість порятунку човна. Про це повідомляє ВВС.

Часу на порятунок лишається обмаль

На цьому рекламному відео керівник підводного проекту показує свій батискаф із середини. Вважається, що він зараз також пропав під водою разом із ще одним членом екіпажу та трьома пасажирами

Дослідницьке судно «Полар принс» втратило зв'язок із командою батискафу через годину та 45 хвилин після занурення.

 

За оцінками Берегової охорони США, станом на 21:00 за Грінвічем у понеділок (23:00 за київським часом) на батискафі залишалося від 70 до 96 годин аварійного запасу кисню.

"Полярний принц" -- корабель, який доправив батискаф до місця занурення

Компанія OceanGate, якій належить зниклий апарат, заявила, що вивчає всі можливості безпечного повернення екіпажу.

До рятувальної операції долучилися державні інстанції. Кореспондент CBS Девід Пог, який торік брав участь в такій самій експедиції, каже, що без сторонньої допомоги люди не зможуть вибратись.

Він пояснив ВВС, що пасажирів всередині основної капсули закривають за допомогою кількох болтів, які кріпить та видаляє зовнішня команда.


За його словами, судно має сім різних функцій, які дозволяють йому спливати на поверхню, і те, що жодна з них досі не спрацювала, дійсно турбує.

Пакистанський мільярдер Шехзада Давуд взяв із собою у фатальну подорож до "Титаніка" свого 19-річного сина Сулеймана

Якщо субмарина опиниться у пастці чи отримає пробоїну, то піднятись на поверхню пасажири не зможуть, зазначив Пог.

«Там немає резервної копії, немає рятувальної капсули», - пояснив він.

За останніми даними рятувальній експедиції вдалося зафіксувати певні ритмічні звуки: так міг би хтось бити зсередини в обшивку батискафа

Майк Рейс, сценарист телевізійних комедій, який також брав участь в експедиції минулого року, каже, що він налаштований «не дуже оптимістично».

«Я знаю, яка там логістика, і наскільки величезний океан і малий цей батискаф».

 

«Якщо він на самому дні, то не знаю, як хтось зможе отримати до нього доступ, не кажучи вже про те, щоб підняти його на поверхню», - додав він.     

Один із керівників рятувальної експедиції говорить про зафіксовані звуки "ударів"

Берегова охорона Бостона, яка керує пошуковою операцією, повідомила у твіттері, що екіпаж з п'яти людей занурився в неділю вранці, а пізніше «Полар принс» втратив з ними зв'язок.

Це сталося приблизно через годину та 45 хвилин після початку занурення апарату.


Вважається, що глибоководний апарат «Титан» у цей час перебував приблизно за 1450 км від узбережжя Кейп-Код.

Батискаф мав на борту 5 осіб

У понеділок контрадмірал берегової охорони США Джон Могер заявив, що пошук зниклого батискафа в такому віддаленому районі – це надзвичайно складне завдання.

За його словами, рятувальники шукають «Титан» як на поверхні – якщо йому вдалося спливти, але він втратив зв'язок із материнським кораблем – так і під водою за допомогою гідролокаторів.

Ускладнює порятунок той факт, що під водою не працює ні GPS, ні радіо, а це означає, що нині немає можливості зв'язатися з судном.

«Коли материнський корабель стоїть прямо над підводним човном, вони можуть надсилати туди й назад короткі текстові повідомлення.

 

Очевидно, що вони більше не отримують відповіді», - каже Пог, додавши, що під час його минулорічної подорожі «Титан» також був «загубився», але лише на три години. 

Вода в океані надзвичайно холодна, тож заручників батискафа може чекати комбінація переохолодження та гіпоксії. Все це на тлі все більшої паніки та втрати орієнтації

Він зазначає, що спочатку взагалі не наважувався піднятися на борт підводного човна, оскільки складалося враження, що деякі його компоненти «готували до використання в порядку імпровізації».

За словами Пога, розробники й власники «Титану» запевнили його, що основну капсулу розробили спільно з НАСА та Вашингтонським університетом і вона «надійна, як скеля».

Майк Рейс додав, що «Титан» – це «красиво спроєктований батискаф», але через характер експедиції можуть виникнути проблеми.

«Це не означає, що судно – погане. Просто це нові технології, які вивчають під час експлуатації».

 

«Згадайте перші дні космічної програми або перші дні авіації, коли було багато помилок на шляху до розуміння того, що ви робите».

Квиток за участь у такій експедиції коштує чверть мільйона доларів

Що могло статися?

Експерт з глибоководних апаратів, професор Алістер Грейг з Університетського коледжу Лондона в інтерв'ю ВВС запропонував кілька варіантів розвитку подій.

Згідно з одним із них, на «Титані» сталася аварія, судно скинуло баласт і піднялося на поверхню.

За словами директора програми ВВС Travel Show Саймона Платтса, який торік зняв документальний фільм про «Титан», Стоктон Раш, генеральний директор і засновник компанії OceanGate, не дає жодних гарантій, що під час занурення пасажири зможуть побачити рештки «Титаніка», і попереджає, що це дуже небезпечне середовище.

За його словами, субмарина управляється за допомогою інноваційних технологій, які інколи можуть давати збої.

В інтерв'ю ВВС Платтс сказав: «У мене склалося враження, що іноді щось може піти не так. Але коли я був на субмарині, не було жодних ознак того, що може статися катастрофа».

ДОВІДКОВО:

«Титанік» лежить на глибині 3,8 тис. метрів в Атлантичному океані, за 600 км від острова Ньюфаундленд на північному сході Канади та за 1450 км. від Бостона (США)

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень