Сьогодні «Титаніку» – 20 років

Цікаві факти та цифри про фільм

Сьогодні минає рівно 20 років з того моменту, як на міжнародному кінофестивалі в Токіо 1 листопада 1997 відбулася світова прем'єра «Титаніка» - фільму, який і через два десятиліття займає почесне 2 місце в списку найкасовіших стрічок всіх часів. Святкуючи ювілей культової мелодрами, ми згадуємо найцікавіші цифри і факти про «Титанік».

 

«Титанік» і його рекорди:

 

«Титанік» став першим в історії кінематографа фільмом, бюджет якого склав 200 мільйонів доларів - на 1997 рік це було неймовірним рекордом.

«Титанік» став першим в історії фільмом, який отримав відразу і «Оскар», і премію MTV Movie Awards як кращий фільм.

«Титанік» став другим фільмом, який отримав рекордну кількість номінацій на премію «Оскар» - 14, після стрічки «Все про Єву» (1950).

«Титанік» також є одним з трьох фільмів, які отримали по 11 премій «Оскар»; двома іншими є «Бен-Гур» (1959) і «Володар перснів: Повернення короля» (2003).

Вперше з 1966 року фільм «Титанік» отримав премію «Оскар» в номінації «Кращий фільм», при цьому не будучи представленим в номінації «Кращий сценарій».

«Титанік» став першим фільмом в історії, що зібрав у всьому світі більше 1 мільярда доларів. Після нього повторити цей рекорд не могли майже 10 років.

Зібравши в США 600 788 188 доларів, «Титанік» протягом 12 років був єдиним фільмом, що зібрав більше 600 мільйонів доларів. Пізніше його випередив «Аватар» все того ж Джеймса Кемерона.

«Титанік» йшов в кінотеатрах з 19 грудня 1997 року по 1 жовтня 1998 року. Таким чином, фільм встановив рекорд тривалості прокату - 287 днів.

 

Цікаві факти про «Титанік»

 

У сцені «намалюй мене, як одну з тих французьких дівчат» авторство малюнка належить зовсім не Ді Капріо - насправді цей нарис намалював сам Джеймс Кемерон.

 

Ескіз з оголеною героїнею Кейт Вінслет пішов з молотка в 2011 році за 16 000 доларів.

 

Кейт Вінслет на зйомках «Титаніка» захворіла на пневмонію - вона виявилася єдиною актрисою, яка була змушена під час зйомок деяких сцен у воді працювати без спеціального костюма. Це були сцени, в яких Роуз шукає Джека на потопаючому кораблі - для їх зйомки використовувалася вода з Тихого океану, і вона була настільки холодною, що реакція Роуз, яка мусила пірнати в крижану воду, що наповнює «Титанік» - це цілком реальна реакція Кейт Вінслет.

 

На борту реального «Титаніка» серед інших пасажирів був цілком реальний Дж. Доусон - ось тільки називали його не Джек, як героя Ді Капріо, а Джон. На жаль, як і персонаж Лео, реальний Доусон під час аварії «Титаніка» не вижив. Джеймс Кемерон, до речі, не раз говорив, що між Джоном Доусоном і вигаданим Джеком ніякого зв'язку немає.

 

Басейн, в якому знімали сцени в воді вже після краху «Титаніка», з Роуз і Джеком, насправді був наповнений теплою водою і, до того ж, був усього лише метрової глибини - так що на практиці все було куди менш драматично, ніж нам показують у фільмі.

 

Побудувати «Титанік» вийшло дешевше, ніж зняти «Титанік». Справжній «Титанік» будувався в 1910-1912 роках, на його будівництво витратили 7,5 млн доларів - в перерахунку на ціни 1997 року це близько 120-150 млн доларів. А на зйомки «Титаніка» в 1997 році пішло 200 мільйонів.

 

Зазвичай після того, як прокат фільму в кінотеатрах закінчився, проходить ще кілька місяців до того, як його можна нарешті купити на дисках. З «Титаніком» було по-іншому: він став першим в історії фільмом, що вийшов на відеокасетах ще під час прокату в кінотеатрах.

 

Песик постарілої Роуз в «Титаніку» - шпіц; собака цієї ж породи в 1912 році виявилася всього лише однією з трьох собак, які пережили крах справжнього «Титаніка». До речі, Джеймс Кемерон спочатку планував включити в фільм ще й кілька сцен з тваринами - і навіть зняв їх, але зрештою вирізав (мабуть, милосердно вирішив не розбивати серця глядчів остаточно).

 

Чи можете ви собі уявити «Титанік» без практично культової пісні «My Heart Will Go On» Селін Діон? Цікаво, що спочатку Джеймс Кемерон наполягав, що пісень в «Титаніку» взагалі не буде! В результаті композитор, Джеймс Горнер, потай від Кемерона домовився з Селін і автором тексту ВУіллом Дженніингсом - трійця записала пісню, дала її послухати режисерові, і той все-таки вирішив включити «My Heart Will Go On» під час фінальних титрів.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень