Троїцька поминальна «батьківська» субота: На котру треба приходити в Церкву (ФОТО)

Та коли в 2022 р. починається Петрівський піст?

У Троїцьку суботу Свята Церква поминає всіх померлих.  Не лише спочилих батьків.

Це робиться завжди напередодні великого свята Трійці, яке ми відзначаємо вже в неділю 12 червня.

Як сказано:

Перед святкуванням Зіслання Святого Духа проходить Троїцька батьківська поминальна субота. Вона починається з вечора п’ятниці спеціальною службою – парастасом (з грецької – клопотання).

 

Вся Православна Церква молиться перед Господом за своїх одвіку спочилих членів. Таким чином вони прилучаються до свята заснування Церкви Христової. Адже Дух Божий все в світі освятив: і живих, і померлих. Тому отці Церкви поминали своїх відійшлих у вічність батьків, братів і сестер.

 

Панахиди служилися ще в катакомбній Церкві, коли перші християни в Римській імперії були гнані. І слово «панахида» в буквальному перекладі з грецької мови означає «служіння вночі». Коли Церква стала вільною, вийшла з катакомб, то панахида стала службою за покійних. Із часом з’явилися особливі поминальні суботи у період постів.

Чому саме «Батьківська субота»?

Батьківською ж субота називається тому, що батьки ближче за всіх до своїх дітей. А поминають раніше тих, хто ближче по плоті.

Звичайне поминання починається з покійних батьків. Віруючі моляться за тих, що народили їх, прародичів, тому поняття «Батьківська субота» пов’язане з кровними узами.

Однак поминають також усіх, кого прагне пом’янути Ваша душа:  спочилих рідних та друзів, колег та сусідів, недругів і ворогів.

 

Очевидно, що цього року ми поминаємо і всіх наших загиблих воїнів.

Що треба принести до Церкви

Важливо до Церкви просто прийти, але…

На поминальні ж суботи до храмів приносять милостиню: хліб, єлей та інше, пишуть поминальні записки з іменами покійних, щоб і священик, і вся громада спом’янули їх у молитвах.

На котру годину треба йти до Церкви?

До храмів у цей день приходять на ту годину, коли в них починається служба. Панахида починається вже після Служби

Практика показу, що, якщо прийти до Покровського собору на 08.00, то ви встигнете і подати записку і побути трохи на самій Службі, і відстояти Панахиду.

Що ж до Петрівського посту, то він починається цього року – через тиждень – у понеділок, 20 червня і триватиме до 11 липня.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень