Що не можна робити 23 березня у батьківську суботу

На період Великого посту випадає три батьківські суботи

23 березня - перша батьківська субота. 

Батьківські суботи – це дні особливого поминання померлих рідних і близьких. В такі поминальні дні в Україні служать спеціальні заупокійні богослужіння

Чому батьківськими вважаються саме суботи? Згідно з Біблією, Господь один день на тиждень виділив для молитов за померлих. Тому суботу заведено вважати днем поминальним.

Днями особливого поминання покійних в Православній церкві є п'ять батьківських субот. На час Великого посту випадає три батьківські суботи. Перша батьківська субота у 2019 році випадає на 23 березня, друга - на 30 березня, третя на 6 квітня.

В цей час у церквах не служать заупокійних служб. Тому, якщо третій, дев'ятий і сороковий день після смерті людини випав на цей період, то пом'янути його рідня може виключно в ці поминальні дні.

Що потрібно нести до церкви

В церкву до батьківської суботи потрібно нести пожертви – будь-які продукти (крім м'яса та спиртного) і можна гроші. Їх залишають у спеціально відведеному для цього місці.

При цьому подаються записки з іменами покійних (у родовому відмінку).

Увечері в п'ятницю і в суботу вранці читається велика панахида, присвячена поминанню померлих – парастас.

Як поминати

У батьківську суботу відвідують могили померлих і, як вже зазначалося, ходять в церкву помолитися за душі померлих. Якщо немає можливості помолитися в храмі – моляться вдома.

Що не можна робити

Працювати у батьківську суботу можна, але не в городі. Народні прикмети на батьківську суботу стверджують, що посаджені в цей день рослини будуть погано рости і плодоносити не стануть.

У батьківську суботу не можна вживати спиртне.

У цей день не можна погано відгукуватись про померлих

Крім того, у батьківську суботу не можна відмовляти у милостині нужденним. При цьому треба попросити їх помолитися за померлих.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень