Чи збуваються сни у ніч на 12 березня: народні прикмети

Православна церква 12 березня шанує пам’ять преподобного Прокопа Декаполіта

За прикметами на 12 березня судили про те, коли треба сіяти насіння. У народному календарі дата отримала назву Прокоп перезимній.

З цього дня, вважали наші предки, настає справжня весна, починає танути сніг на дахах, річки звільняються від льоду, санний шлях псується, під колесами проступає колія.

Тому перед тим, як виїхати з двору, селяни «слухали» дорогу – перевіряли, чи надійна вона. Якщо земля «шуміла», то наближалася чергова відлига, і вирушати в дорогу було небезпечно. А якщо була тепла провесінь, то мисливці збиралися в ліс на зайців. Існували певні мисливські прикмети:

Заєць перебіг дорогу – до невдалого полювання.

Вирушаючи в дорогу, прислухалися до своїх відчуттів. Якщо на душі легко, то дорога буде приємною. Якщо ж відчувається занепокоєння, то трапиться неприємність.

Наші предки сприймали дорогу як своєрідну межу між світом людей і потойбічним світом. Щоб не накликати на себе біду, вважали вони, в дорозі не можна голосно співати, свистіти, кричати.

Щоб людина швидше повернулася додому, ті, хто проводжають її, повернувшись до порога будинку, озиралися, дивлячись подорожньому вслід, ніби вже його зустрічали.

Прокопів день вважали непередбачуваним. Відбутися могло всяке – і погане, і хороше. Важливо, щоб в цей день дім був відкритий для родичів і друзів. Якщо щось попросили, то не можна відмовляти.

Прикмети на 12 березня

Якщо на вербі у цей день бруньки набубнявіли - можна чекати багатого врожаю

Якщо проліски розпустилися, пора починати оранку

Сни, побачені з 11 на 12 березня, можуть збутися на сьомий день. Наші предки вважали, що розповідати про них нікому не можна.

Якщо у цей день бував дощ, то очікували і мокрого літа. А якщо дув південний вітер і відлига, то літо обіцяло бути теплим.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень