Трійця 2021: звичаї та прикмети свята

Свято Трійці входить до12 найбільших свят церковного календаря.

Трійця – дуже шановане християнське свято. Воно прославляє Святу Трійцю: Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.

Щорічно Трійця випадає у інший день, адже її дата відраховується на 50 день після Великодня.

Трійця відзначається три дні - у неділю, понеділок та вівторок. У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень.

За давньою традицією на Трійцю люди прикрашають свої будинки й паркани зеленими гілками або ж лепехою.

Брали гілки клену та верби, липи та акації, а також ясені, горіха та дуба. А от осика вважається забороненою рослиною, адже за легендою, на ній повісився Юда.

Наші предки вважали, що у цей день всі рослини наділені незвичайними і цілющими властивостями.

Також вважали, щоби протягом року спіткали лише хороші події, у період Зелених свят не можна відмовляти в допомозі тим, хто цього потребує. 

Цікава прикмета стосувалася скатертини, яку стелили на стіл під час свят. Її потім ховали, берегли та нікому не показували. Адже вважалось, що від її стану залежить майбутня доля неодружених членів родини. Мовляв, скатертина допоможе зустріти хорошого партнера для шлюбу. 

Що не можна робити на Трійцю

Погана прикмета — будувати на Трійцю паркани, огорожі, будь-які перегородки. Мовляв, тоді в домі у всіх будуть неприємності та хвороби.

Заборонено займатися важкою працею, прибирати, прати, ремонтувати щось. Але можна займатися приготуванням страв для родини та їжі для домашніх тварин.

На Трійцю не можна купатися. Вважалося, що той, хто піде у водойму в цей день, обов'язково потоне. Заборона зберігалася на весь Троїцький тиждень, митися в лазні можна було тільки на четвертий день після свята.

У День святої Трійці заборонено вінчатися.

Вважається, що шлюби, укладені в цей день, не будуть щасливими. А ось свататися на Трійцю можна і потрібно, вважається, що тоді сімейне життя буде сповненим любові і взаєморозуміння.

Також церква не схвалює відвідування кладовищ у це свято. Поминати покійних на цвинтарі краще напередодні – у Троїцьку батьківську суботу.

Особлива заборона на Зелені свята стосується рослин. Не рубайте і не спилюйте сьогодні дерев, адже це може призвести до великого нещастя.

Народні прикмети на Трійцю

  • Якщо день видався дощовий - буде багато врожаю і грибів.
  • Сонячна погода на Трійцю - літо буде спекотним і посушливим.
  • Веселка на Трійцю - в домі буде щастя.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: трійця
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень