ТОП-6 трав для чаю, які варто засушити на зиму
Ці рослини не лише ароматні, а й надзвичайно корисні
Багато дачників і городників наприкінці літа збирають і засушують цілющі трави, аби взимку заварювати смачний і корисний чай, додавати в улюблені страви ароматну приправу чи робити натуральну косметику для догляду за шкірою та волоссям.
Розповідаємо про шість найкращих рослин і про те, як їх правильно їх збирати і зберігати.
Липа
Липа відмінно допомагає при застудних захворюваннях, зміцнює імунітет, має протизапальні та антибактеріальні властивості і виводить токсини з організму.
Її можна збирати з приквітком, який знаходиться поруч з квітконіжкою, адже у цій частині рослини міститься багато корисних речовин.
Зрізати квіти можна звичайними ножицями або невеликим секатором, а потім розкласти на підносі чи газеті для висушування.
Розкладайте квіти в сухому провітрюваному місці, куди не потрапляють сонячні промені і періодично перемішуйте. Через 3-4 дні квіти можна перекласти у скляну банку або у паперовий пакет.
Іван-чай (кіпрей)
В Іван-чаї вшестеро більше вітаміну С, ніж у лимонах. Також у ньому велика кількість органічних кислот, заліза, міді та марганцю.
Але збирають цю рослину не лише з лікувальною метою - її використовують і в якості приправи для салатів і каш, а листя смажать й тушкують.
Щоправда, конкретно для цієї мети в їжу збирають молоді верхні листки ще до початку цвітіння, бо пізніше вони набувають гірчинки.
А от для трав'яного чаю збирається верхня частина рослини, разом з листям і квітами, які легко обламуються.
Після збору кіпрей треба ретельно перебрати, видаляючи зів'ялі і пожовклі частини, та розкласти на рівній поверхні подалі від сонячних променів. Листя не потрібно висушувати, а лише трохи підв'ялити, періодично перемішуючи. Це займе не більше 24 годин.
Після цього їх необхідно перекрутити у м'ясорубці або перетерти між долонями, щоб листя пустили сік і потемніли. Потім листя іван-чаю перекладають у скляну ємність або пластиковий контейнер, притискають пресом, накривають вологим рушником і залишають іще на добу для ферментації при температурі близько 25 градусів (чим вища температура, тим швидше пройде ферментація).
Коли процес завершиться, з'явиться приємний запах цукерок.
Листя необхідно вкласти на деко і підсушити в духовці близько 40 ха при температурі 100-150 градусів. Коли листя охолоне, його пересипають у ємності для подальшого зберігання.
Звіробій
Звіробій застосовують при різних захворюваннях, а також в якості поживних масок і бальзамів. Його також додають у трав'яні збори, так як ця рослина допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і добре виводить токсини з організму.
Верхню частину рослини треба зібрати у період квітнення, зрізуючи ножицями разом з квітами і листям. Сушити звіробій, як і будь-яку траву, потрібно у темному провітрюваному місці протягом кількох днів.
Ромашка пахуча
Квіти ромашки широко використовують у лікувальних і косметичних цілях, а ще ромашка відмінно допомагає при безсонні й тривожних станах.
Для заготовок збирають лише квітки і розкладають тонким шаром у провітрюваних місцях в тіні на папір чи деко. Для повного висихання знадобиться близько тижня.
Якщо розтерти квіточку між пальцями, повинен з'явиться пил. Це означає, що рослина висохла. Тоді залишиться пересипати ромашку у паперовий пакет або мішечок з тканини.
Чорна смородина
Листя чорної смородини має купу корисних властивостей і незвичайний, яскравий аромат, тому його теж використовують у сушеному вигляді як добавку в чай.
Листя застосовують у лікарських цілях для зупинки кровотеч, виведення шлаків, токсинів, зняття набряклості і загального очищення організму. Збирати листя можна після того, як зібрали урожай ягід чорної смородини. Зрізати слід здорове, зелене листя, а потім підсушити його протягом доби в сухому, темному місці.
Підсушене листя необхідно зібрати у невеликі пучки по 8-10 штук і обережно скрутити в ковбаски. Потім їх необхідно залишити у відкритій ємності ще протягом 12 годин. Коли сировина буде готова, ковбаски треба дрібно нарізати ножем і залишити в духовці при температурі близько 100 градусів десь на 1 годину.
Календула лікарська
Квітки нагідок можна використовувати не лише для полоскання горла. Календула покращує роботу серця, допомагає нормалізувати тиск і сприятливо діє на нервову систему. Також рослина можна додавати в супи для заправки з розрахунку 1 ч.л. на порцію супу.
Квітки зрізають разом зі стеблом в суху сонячну погоду - бажано, ближче до обіду, щоб з рослин встигла зійти роса.
Місце для висушування має бути теплим, сухим, добре провітрюваним і захищеним від впливу сонячних променів. У перші 3 доби бутони потрібно перевертати раз в день. Весь процес займає близько 10 днів, після чого календулу можна перекласти в невелику картонну коробку або в банку з темного скла.
За матеріалами Ukr.Media
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ