ТОП-6 трав для чаю, які варто засушити на зиму

Ці рослини не лише ароматні, а й надзвичайно корисні

Багато дачників і городників наприкінці літа збирають і засушують цілющі трави, аби взимку заварювати смачний і корисний чай, додавати в улюблені страви ароматну приправу чи робити натуральну косметику для догляду за шкірою та волоссям.

Розповідаємо про шість найкращих рослин і про те, як їх правильно їх збирати і зберігати.

Липа

Липа відмінно допомагає при застудних захворюваннях, зміцнює імунітет, має протизапальні та антибактеріальні властивості і виводить токсини з організму.

Її можна збирати з приквітком, який знаходиться поруч з квітконіжкою, адже у цій частині рослини міститься багато корисних речовин.

Зрізати квіти можна звичайними ножицями або невеликим секатором, а потім розкласти на підносі чи газеті для висушування.

Розкладайте квіти в сухому провітрюваному місці, куди не потрапляють сонячні промені і періодично перемішуйте. Через 3-4 дні квіти можна перекласти у скляну банку або у паперовий пакет.

Іван-чай (кіпрей)

В Іван-чаї вшестеро більше вітаміну С, ніж у лимонах. Також у ньому велика кількість органічних кислот, заліза, міді та марганцю.

Але збирають цю рослину не лише з лікувальною метою - її використовують і в якості приправи для салатів і каш, а листя смажать й тушкують.

 

Щоправда, конкретно для цієї мети в їжу збирають молоді верхні листки ще до початку цвітіння, бо пізніше вони набувають гірчинки.

А от для трав'яного чаю збирається верхня частина рослини, разом з листям і квітами, які легко обламуються.

Після збору кіпрей треба ретельно перебрати, видаляючи зів'ялі і пожовклі частини, та розкласти на рівній поверхні подалі від сонячних променів. Листя не потрібно висушувати, а лише трохи підв'ялити, періодично перемішуючи. Це займе не більше 24 годин.

Після цього їх необхідно перекрутити у м'ясорубці або перетерти між долонями, щоб листя пустили сік і потемніли. Потім листя іван-чаю перекладають у скляну ємність або пластиковий контейнер, притискають пресом, накривають вологим рушником і залишають іще на добу для ферментації при температурі близько 25 градусів (чим вища температура, тим швидше пройде ферментація).

Коли процес завершиться, з'явиться приємний запах цукерок.

Листя необхідно вкласти на деко і підсушити в духовці близько 40 ха при температурі 100-150 градусів. Коли листя охолоне, його пересипають у ємності для подальшого зберігання.

Звіробій

Звіробій застосовують при різних захворюваннях, а також в якості поживних масок і бальзамів. Його також додають у трав'яні збори, так як ця рослина допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і добре виводить токсини з організму.

Верхню частину рослини треба зібрати у період квітнення, зрізуючи ножицями разом з квітами і листям. Сушити звіробій, як і будь-яку траву, потрібно у темному провітрюваному місці протягом кількох днів.

Ромашка пахуча

Квіти ромашки широко використовують у лікувальних і косметичних цілях, а ще ромашка відмінно допомагає при безсонні й тривожних станах.

Для заготовок збирають лише квітки і розкладають тонким шаром у провітрюваних місцях в тіні на папір чи деко. Для повного висихання знадобиться близько тижня.

Якщо розтерти квіточку між пальцями, повинен з'явиться пил. Це означає, що рослина висохла. Тоді залишиться пересипати ромашку у паперовий пакет або мішечок з тканини.

Чорна смородина

Листя чорної смородини має купу корисних властивостей і незвичайний, яскравий аромат, тому його теж використовують у сушеному вигляді як добавку в чай.

Листя застосовують у лікарських цілях для зупинки кровотеч, виведення шлаків, токсинів, зняття набряклості і загального очищення організму. Збирати листя можна після того, як зібрали урожай ягід чорної смородини. Зрізати слід здорове, зелене листя, а потім підсушити його протягом доби в сухому, темному місці.

Підсушене листя необхідно зібрати у невеликі пучки по 8-10 штук і обережно скрутити в ковбаски. Потім їх необхідно залишити у відкритій ємності ще протягом 12 годин. Коли сировина буде готова, ковбаски треба дрібно нарізати ножем і залишити в духовці при температурі близько 100 градусів десь на 1 годину.

Календула лікарська

Квітки нагідок можна використовувати не лише для полоскання горла. Календула покращує роботу серця, допомагає нормалізувати тиск і сприятливо діє на нервову систему. Також рослина можна додавати в супи для заправки з розрахунку 1 ч.л. на порцію супу.

Квітки зрізають разом зі стеблом в суху сонячну погоду - бажано, ближче до обіду, щоб з рослин встигла зійти роса.

Місце для висушування має бути теплим, сухим, добре провітрюваним і захищеним від впливу сонячних променів. У перші 3 доби бутони потрібно перевертати раз в день. Весь процес займає близько 10 днів, після чого календулу можна перекласти в невелику картонну коробку або в банку з темного скла.

За матеріалами Ukr.Media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень