ТОП-6 трав для чаю, які варто засушити на зиму

Ці рослини не лише ароматні, а й надзвичайно корисні

Багато дачників і городників наприкінці літа збирають і засушують цілющі трави, аби взимку заварювати смачний і корисний чай, додавати в улюблені страви ароматну приправу чи робити натуральну косметику для догляду за шкірою та волоссям.

Розповідаємо про шість найкращих рослин і про те, як їх правильно їх збирати і зберігати.

Липа

Липа відмінно допомагає при застудних захворюваннях, зміцнює імунітет, має протизапальні та антибактеріальні властивості і виводить токсини з організму.

Її можна збирати з приквітком, який знаходиться поруч з квітконіжкою, адже у цій частині рослини міститься багато корисних речовин.

Зрізати квіти можна звичайними ножицями або невеликим секатором, а потім розкласти на підносі чи газеті для висушування.

Розкладайте квіти в сухому провітрюваному місці, куди не потрапляють сонячні промені і періодично перемішуйте. Через 3-4 дні квіти можна перекласти у скляну банку або у паперовий пакет.

Іван-чай (кіпрей)

В Іван-чаї вшестеро більше вітаміну С, ніж у лимонах. Також у ньому велика кількість органічних кислот, заліза, міді та марганцю.

Але збирають цю рослину не лише з лікувальною метою - її використовують і в якості приправи для салатів і каш, а листя смажать й тушкують.

 

Щоправда, конкретно для цієї мети в їжу збирають молоді верхні листки ще до початку цвітіння, бо пізніше вони набувають гірчинки.

А от для трав'яного чаю збирається верхня частина рослини, разом з листям і квітами, які легко обламуються.

Після збору кіпрей треба ретельно перебрати, видаляючи зів'ялі і пожовклі частини, та розкласти на рівній поверхні подалі від сонячних променів. Листя не потрібно висушувати, а лише трохи підв'ялити, періодично перемішуючи. Це займе не більше 24 годин.

Після цього їх необхідно перекрутити у м'ясорубці або перетерти між долонями, щоб листя пустили сік і потемніли. Потім листя іван-чаю перекладають у скляну ємність або пластиковий контейнер, притискають пресом, накривають вологим рушником і залишають іще на добу для ферментації при температурі близько 25 градусів (чим вища температура, тим швидше пройде ферментація).

Коли процес завершиться, з'явиться приємний запах цукерок.

Листя необхідно вкласти на деко і підсушити в духовці близько 40 ха при температурі 100-150 градусів. Коли листя охолоне, його пересипають у ємності для подальшого зберігання.

Звіробій

Звіробій застосовують при різних захворюваннях, а також в якості поживних масок і бальзамів. Його також додають у трав'яні збори, так як ця рослина допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і добре виводить токсини з організму.

Верхню частину рослини треба зібрати у період квітнення, зрізуючи ножицями разом з квітами і листям. Сушити звіробій, як і будь-яку траву, потрібно у темному провітрюваному місці протягом кількох днів.

Ромашка пахуча

Квіти ромашки широко використовують у лікувальних і косметичних цілях, а ще ромашка відмінно допомагає при безсонні й тривожних станах.

Для заготовок збирають лише квітки і розкладають тонким шаром у провітрюваних місцях в тіні на папір чи деко. Для повного висихання знадобиться близько тижня.

Якщо розтерти квіточку між пальцями, повинен з'явиться пил. Це означає, що рослина висохла. Тоді залишиться пересипати ромашку у паперовий пакет або мішечок з тканини.

Чорна смородина

Листя чорної смородини має купу корисних властивостей і незвичайний, яскравий аромат, тому його теж використовують у сушеному вигляді як добавку в чай.

Листя застосовують у лікарських цілях для зупинки кровотеч, виведення шлаків, токсинів, зняття набряклості і загального очищення організму. Збирати листя можна після того, як зібрали урожай ягід чорної смородини. Зрізати слід здорове, зелене листя, а потім підсушити його протягом доби в сухому, темному місці.

Підсушене листя необхідно зібрати у невеликі пучки по 8-10 штук і обережно скрутити в ковбаски. Потім їх необхідно залишити у відкритій ємності ще протягом 12 годин. Коли сировина буде готова, ковбаски треба дрібно нарізати ножем і залишити в духовці при температурі близько 100 градусів десь на 1 годину.

Календула лікарська

Квітки нагідок можна використовувати не лише для полоскання горла. Календула покращує роботу серця, допомагає нормалізувати тиск і сприятливо діє на нервову систему. Також рослина можна додавати в супи для заправки з розрахунку 1 ч.л. на порцію супу.

Квітки зрізають разом зі стеблом в суху сонячну погоду - бажано, ближче до обіду, щоб з рослин встигла зійти роса.

Місце для висушування має бути теплим, сухим, добре провітрюваним і захищеним від впливу сонячних променів. У перші 3 доби бутони потрібно перевертати раз в день. Весь процес займає близько 10 днів, після чого календулу можна перекласти в невелику картонну коробку або в банку з темного скла.

За матеріалами Ukr.Media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень