ТОП-10 професій, які матимуть шалений попит у 2023 році

Все більше жінок почнуть опановувати традиційні «чоловічі» професії

 

Разом із війною до України прийшла жахлива криза на ринку праці. Роботу втратили сотні тисяч людей, підприємства зупинили свою діяльність, а багато роботодавців залишились на окупованих територіях.

Тенденції на ринку праці

Професії, пов’язані з критичною інфраструктурою, та виробничі посади будуть мати попит. Про це зазначає експертка із працевлаштування Валентина Бардадим. 

- Думаю, що все більше жінок почнуть опановувати «традиційно чоловічі» професії, в яких будуть дуже успішними, оскільки професійність не має гендеру, віку та будь-яких інших обмежень, - розповідає Валентина. 

Важливим напрямком для розвитку після війни має стати оборонна промисловість, переконана експертка.

Також нам знадобиться відновлення земельних ресурсів, оскільки величезна кількість орних земель зараз не в кращому стані. Знову ж таки – дорожнє будівництво, залізниці. Їм, крім відновлення, потрібне ще й оновлення.

- Після війни збільшиться попит і на медичних працівників, оскільки стрес, пережитий багатьма людьми, зокрема дітьми, серйозно позначається на їхньому ментальному та фізичному здоров'ї, — пояснює Бардадим.

 

ТОП - 10 професій в Україні 2023

Експертка виділила основні галузі, де особливо цінуватимуть професійні кадри.

Професійні військові. У зв’язку з нападом на Україну військ РФ тепер усім стало зрозуміло, що без доброї армії країні завжди загрожуватиме небезпека з боку підлих сусідів.

Медики, особливо кардіологи, реаніматологи, хірурги та медсестри — такі фахівці з добрими знаннями та досвідом будуть потрібні країні, і зарплата їх значно підвищиться.

Психологи. Багатьом людям, які пережили жахи війни, ще тривалий час знадобиться допомога психологів та психотерапевтів. Тому здобути нову професію або підвищити рівень вже наявної — більш ніж актуально на сьогодні й на майбутнє.

Будівельники. Найбільш потрібними будуть усі будівельні спеціальності для відновлення України після війни, а це точно справа не на один рік. Інженери, проєктувальники, архітектори, дизайнери, а також представники робочих спеціальностей (маляри, штукатури, лицювальники) завжди знайдуть собі роботу в Україні майбутнього. Також у 2023 будуть мати попит будівельники мостів та доріг.

Логісти. Щоб досягти хороших результатів у постачанні продукції, необхідних матеріалів для будівництва, ремонту, відновлення інфраструктури, продовольчого забезпечення країни, потрібна хороша логістична система. Тому фахівці цієї галузі будуть дуже потрібні після війни в період відновлення України, та й багато років після цього.

Енергетики. У ході війни не лише Україна, а і вся Європа зрозуміла, що потрібно шукати джерела своїх енергетичних ресурсів, щоб не залежати від сусідів, особливо таких неблагонадійних, як Російська Федерація. Тому у сфері енергетики на країну чекає прорив, і фахівці у цій галузі будуть особливо популярними. 

Інженери, науковці, розробники у сфері оборонної промисловості завжди знайдуть роботу в Україні завтрашнього дня. Будуть потрібні приватні компанії, які зможуть якісно виконувати державні замовлення в цій галузі. Тут же знайдуть застосування й військові з досвідом ведення бойових дій.

Викладачі. Щоб побудувати Україну майбутнього, яка буде на голову вище за ту, якою вона була до війни, буде потрібна безумовно якісна освіта для здобуття висококласних фахівців у всіх перерахованих галузях. Вчителі, викладачі повернуть собі колишню престижність. А їхня робота стане бажаною та оціненою належним чином.

Що буде з зарплатами?

Заробітні плати, особливо у галузях, що є критичними для економіки, будуть зростати різними темпами, зазначає експертка. У приватному секторі більш жваво, у державному — зважаючи на можливості держбюджету. Наразі зростання заробітних плат буде залежати як від наданої допомоги Україні, так і від швидкості відновлення економіки.

- Нам потрібно змиритись з тим, що доходи працівників уже не будуть такими стабільними та конкурентними, як до повномасштабного вторгнення, особливо, враховуючи інфляцію. Тому рівень заробітної плати може лишатись на такому ж рівні, — розповідає експертка.

Наступного року прогнозується зменшення обсягів виробництва до 25% та скорочення економіки країни на 30%. Спад економіки, на жаль, розвіює сподівання щодо збільшення заробітних плат.

По рівню зарплатні ми відкотимося до показників 2014-2015 років, впевнена оглядачка ринку. У кращому разі, це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті, з огляду на умови та виклики сьогодення.

Джерело: PRO Гроші 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень