Тест на коронавірус на Рівненщині: скільки коштує, кому безоплатно, як пройти за бажанням

Роз'яснення для мешканців області

Фото ілюстративне

В Україні не передбачене масове тестування на COVID-19. Але обстежитися люди можуть і за показами, і за власним бажанням. Про це під час брифінгу Рівненської ОДА повідомила очільниця обласного Центру громадського здоров'я Олена Гандзюк:

- Якщо є покази – треба звертатися до сімейного лікаря. І немає значення підписана декларація чи ні. Це роз’яснення Національної служби здоров’я України. Тобто навіть якщо серед жителів області є громадяни, які не підписали декларацію з сімейним лікарем – за показами забір матеріалу на COVID-19 вам проведуть.

 

В області функціонує 64 мобільні бригади. Ми аналізуємо, і цього більш ніж достатньо для того, щоб зробити цей забір.

 

Якщо хтось хоче зробити тест за власним бажанням – може звернутися безпосередньо в лабораторії, де проводять обстеження. Це йдеться про ПЛР-діагностику.

Наразі, ПЛР-тести проводять у лабораторії Центру громадського здоров’я (м. Рівне, вул. Жоліо Кюрі, 19) та в лабораторному центрі (м. Рівне, вул.. Котляревського, 3).

За тест без показів і за власним бажанням доведеться заплатити. ПЛР-діагностика коштує і в приватних, і в комунальних чи державних лабораторіях орієнтовно 2-2,5 тисячі гривень.

Читайте також: Як рівнянам офіційно відмовитися від самоізоляції, і де взяти довідку для виїзду за кордон

Олена Гандзюк нагадала категорії громадян, кому тест на коронавірус роблять безкоштовно.

Керівниця Рівненського обласного центру громадського здоров'я

- Право на безоплатний тест, насамперед, мають люди з симптомами захворювання.

 

Їх обстежують в першу чергу і в найкоротші терміни.

 

Аналогічно, якщо є ознаки пневмонії – так само обстежуються в першу чергу методом ПЛР.

 

Пацієнтів, які контактували з ковідними хворими, теж обстежують безоплатно.

 

Пацієнтів, які потребують планової госпіталізації – їх вже обстежують методом ІФА. ПЛР-діагностику зразків проводять, коли є ознаки імуносупресивних станів (ослаблення імунітету, - ред.).

 

Це визначає лікар. У направленні лікаря це зазначається.

Також методом ІФА, згідно з новим наказом МОЗ, обстежують медпрацівників, які безпосередньо надають допомогу ковідним пацієнтам (раз на 14 днів), усіх медпрацівників (раз на 30 днів), а також працівників Національної поліції, Держприкордонслужби та Національної гвардії (раз на 30 днів).

Щодо вартості ІФА-тестів, головний санітарний лікар області радить не платити більш, як 150 гривень за один імуноглобулін. Тобто, вартість такого дослідження не має перевищувати 300 гривень.  

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень