«Техас по-українськи»: вбив окупанта — молодець. Ніхто за це не каратиме

Що буде за знищення окупанта чи мародера? Насправді є різниця

Цивільним в Україні на час воєнного стану дозволили користуватися зброєю. В тому числі і вогнепальною, нагородною, мисливською, спортивною та будь-якою іншою.

Застосовувати її можна для відсічі та стримування російської збройної агресії, відповідно до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України».

Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» -- перший скрін
Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» -- перший скрін

Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» -- другий скрін
Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» -- другий скрін

З цього закону випливає, що навіть, якщо цивільна особа поранить чи застрелить окупанта — відповідальності за це НЕ ПОНЕСЕ

Цей закон є чинним протягом всього терміну дії воєнного стану та 10 днів після його припинення чи скасування.

Щодо мародерів, то ситуація дещо інша - їх до окупантів на час воєнного стану не прирівнювали...

Верховна Рада лише посилила відповідальність за мародерство - тобто привласнення чужого майна на полі бою або використання трагічних подій чи обставин, бойових дій для власної наживи, шляхом пограбування людей, в т.ч. вбитих і поранених. За вчинення крадіжки, грабежу, розбою або привласнення чужого майна під час війни передбачено покарання від 5 до 15 років за ґратами.

Але є одне АЛЕ щодо застосування зброї проти мародерів під час воєнного стану. За словами відомого рівненського адвоката Валентина Дупака, зараз у нас такий собі «Техас»:

–  Якщо йдеться про поранення чи вбивство мародера на території вашої оселі – жодної відповідальності не буде. У нас зараз такий собі Техас.

 

Інша справа, коли (умовно) тероборонівці з власним гладкостволом почнуть відстрілювати імовірних мародерів на вулиці. Це вже буде зовсім інша ситуація, –  пояснює адвокат.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень