Тариф для «Рівнеобленерго» змінили. Чи зросте вартість електроенергії з нового року?

Для споживачів

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила тарифи на послуги з розподілу електроенергії для «Тернопільобленерго», «Рівнеобленерго», «Кіровоградобленерго» на 2021 рік. Відповідні рішення були прийняті на черговому засіданні регулятора.

Згідно з повідомленням на сайті регулятора,

це рішення, серед іншого, призведе до масштабного будівництва, реконструкції електричних мереж і підстанцій, що сприятиме здешевленню і скороченню терміну приєднання до електричних мереж нових споживачів, а також підвищенню якості послуги з розподілу електроенергії теперішнім споживачам і зниження величини витрати електричної енергії в мережах.

Зазначається, що рішення було прийнято з урахуванням затвердженої регулятором нової методики стимулювального утворення тарифів для операторів систем розподілу.

Згідно з цією методикою ставка прибутковості на «нову» базу активів - 16,74% і ставка дохідності на «стару» базу активів - 3%, обов'язкове реінвестування в будівництво і модернізацію мереж операторів систем розподілу 50% коштів, які є доходами на «стару» базу активів.

Як повідомляє УНІАН, стимулювальне тарифоутворення — це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3, 5 або 8 років).

Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія та ін.), і стимулювання ефективності витрат розподільних компаній.

Цей механізм, як пишуть ЗМІ, передбачає встановлення величини необхідного доходу (ставки прибутковості), а також мотивує компанії до зниження витрат і втрат енергоносія в мережах.

Як пише УНІАН, раніше керівник НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв, що RAB-тарифи для енергопостачальних компаній можуть запрацювати в Україні у 2021 році, а також назвав це неминучістю, яка призведе до зростання тарифів.

Водночас журналісти «Схем» з'ясували, що Міненерго наполягає на впровадженні заохочувального тарифоутворення «відповідно до стратегічних цілей України та курсу, визначеного президентом та прем’єр-міністром, адже воно має значний вплив на позицію України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business».

Втім, чи гарантує це «стабільний тариф» для населення – поки невідомо.

На цьому акцентують увагу вищезазначені ЗМІ.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень