Тарифи на опалення: як довго уряд зможе утримувати чинні тарифи

Субвенція громадам на компенсацію різниці у тарифах у запропонованому законопроєктові складає 10 мільярдів гривень

На сьогодні українці платять за тепло у своїх домівках за тарифами, які були чинними ще до початку повномасштабного вторгнення. І хоча у багатьох міста ці тарифи збільшили до рівня економічно обґрунтованих, населення продовжує платити за цінами довоєнного періоду. Але у 2022 році уряд впровадив мораторій на збільшення цін на тепло. Різницю між реальним тарифом і тим, що сплачує населення мають компенсувати державними ресурсами.

В кінці 2023 року у парламенті зареєстрували законопроєкт про надання субвенції громадам, аби там не виникла кризова ситуація, зокрема, не зупинялося теплопостачання через недостатнє фінансування. Грошова допомога передбачається у розмірі 10 мільярдів гривень.

Через мораторій на підвищення вартості комунальних послуг, який ввели у 2022, нині маємо ціновий дисбаланс між собівартістю та реальною оплатою за послуги. І найбільшим питанням є саме надання послуг з теплопостачання, - каже голова Комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олена Шуляк.

На сьогодні у держави немає ресурсу аби повністю покрити потреби громад.

Передбачається компенсація за ті послуги, на які встановлено мораторій на підняття тарифів. Водночас сума субвенції залежить не від обсягів боргу, а саме від різниці між сплаченими та нарахованими тарифами. Також субвенцію можна буде витратити як на аванс за енергоносії, так і на погашення заборгованості – і це оптимальне рішення, яке має влаштувати всіх, – пояснює Шуляк.

 

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень