Таксисти та інтернет-магазини: хто ще повинен мати касовий апарат з 1 січня (ВІДЕО)

Роз’яснення про нові правила

З 1 січня касові апарати стануть обов’язковими для платників єдиного податку (спрощенців). Нові правила мали набути чинності ще рік тому, але їх відтермінували через карантин.

Тепер ФОПи, за винятком першої групи, мають встановити реєстратори розрахункових операцій, тим паче, якщо оплату за товар чи послугу вони отримують готівкою, розповіли в ефірі Радіо ТРЕК завідувачка сектору електронних сервісів ДПС у Рівненській області Галина Крат та начальниця відділу інформаційної взаємодії Ірина Матвійчук.

Зауважимо, що розрахунок на картку – це теж вважається готівка. Якщо розрахунок на розрахунковий рахунок – це безготівкова операція.

Кому не потрібен касовий апарат

Реєстратори розрахункових операцій (РРО) не використовує 1 група – це підприємці, які одноосібно торгують на ринку або надають побутові послуги самі, без найманих працівників.

Також не потрібен касовий апарат для їдалень в школах і професійних училищах, які працюють під час навчального процесу, продавцям води, квасу, живої риби. Але вони мають використовувати розрахункові книжки. Повний перелік винятків вказаний у 11 пункті 9 статті закону №265.

Також уряд звільнив від касових апаратів торговців у сільській місцевості. Але це не стосується продажу підакцизних товарів (цигарок і алкоголю).

Програмні РРО

Касові апарати є двох видів. Окрім традиційних є ще програмні реєстратори, які можна встановити на планшет чи смартфон. Але поки їх розробили тільки для Windows і Android.

Завантажити програмне забезпечення, розроблене податковою, можна за посиланням. Сервіс безкоштовний у використанні. 

Штрафи

Штрафні санкції передбачені не за наявність чи відсутність касового апарату, а за операцію без застосування РРО. У 2020 році штраф становив символічну 1 гривню.  

З 2021 року – 10% за перший продаж і 50% - за наступний.

З 1 січня 2022 року – 100% і 150% від суми, яка не проведена через касовий апарат. Тобто штраф може бути як 25 гривень – так і 25 тисяч гривень, залежно від вартості товару, який продали, не «пробивши» через касовий апарат.  

Куди звертатися

Більше роз’яснень про нововведення знайдете на сайті податкової служби.

Також можна звертатися за номерами телефонів:

692-628

692-622

063 851 84 94

Інформація про працівників, відповідальних за надання консультацій з питань впровадження РРО/ПРРО та ведення обліку товарних запасів за місцем продажу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень