«Сюрприз» від податкової українцям за кордоном: нововведення, яке може серйозно вплинути на вміст гаманця

Україна запускає міжнародний обмін інформацією про фінансові рахунки

У вересні 2024 року відбудеться перший автоматичний обмін між Україною та іншими державами інформацією про фінансові рахунки за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), - повідомляє Главком.

Країни обміняються даними за друге півріччя 2023 року – це буде перший звітний період, а в подальшому звітним періодом вважатиметься попередній календарний рік.

Обмін запроваджено після того, як у березні 2023 року парламент ухвалив відповідний закон №2970 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією з 120 країнами.

Запуск системи спрямований на посилення контролю за сплатою податків в Україні.

Кому хвилюватися?

До 1 травня усім біженцям потрібно подати декларації про доходи у Державну податкову службу України, зокрема отримані й за кордоном.

І що важливо, біженцям пенсійного віку також потрібно вчасно декларувати отриману закордоном соціальну допомогу, яка, до речі, не підлягає оподаткуванню, але за відмову від декларування доведеться сплатити штраф.

Несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн.

Поки що не варто хвилюватися тим українцям, у кого у закордонних банках зберігається менше $250 тис. Якщо в Україну надійде інформація, що в одного громадянина України залишок коштів на усіх закордонних рахунках станом на 31 грудня 2023 року не перевищує $250 тис., ці кошти не будуть оподатковуватися!

Це стосується лише фізичних осіб. Якщо ж на рахунку коштів більше, а інформація про це скоро надійде в Україну відповідно до правил міжнародного обміну, тоді очікуйте на «листи щастя» від податкової.

А от якщо соціальна служба Німеччини дізнається про наявність коштів у біженців в українських чи німецьких банках, це може призвести до вимоги повернути весь обсяг виплаченої за два роки соціальної допомоги, а також повернути оплачену вартість житла та медичної страховки – а це вже близько 20 тис. євро на одну людину. Не повернеш, загрожуватиме до п’яти років за німецькими законами.

Або ж, до прикладу, після обміну інформацією від загального обсягу призначеної соціальної допомоги віднімуть еквівалент української пенсії в євро, який біженець пенсійного віку отримує в Україні.

До відома: податкова служба на своєму сайті ще у грудні 2022 року попередила, що у 2024 році Німеччина отримає дані про банківські рахунки українців та баланс на них і прибуток за 2023 рік..

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень