Судоми, блювання і смерть: Як допомогти улюбленцям пережити спеку?

Допомогти котам вижити зможуть люди

Особливо страждають від сильної спеки кішки, що живуть у квартирах — у них немає можливості знайти прохолодний куточок в саду або біля водойми. У  кішок майже немає потових залоз, які допомагають охолодити організм, такі залози розташовуються тільки на подушечках лап. 

Ознаки перегріву

При тепловому ударі у  кішок виникає задишка, сонливість, прискорене дихання, судоми, ректальна температура більше ніж 39,5 С, блювання або діарея, нерухомість, втрата свідомості, колапс, кома, пошкодження головного мозку. Якщо температура досягає та перевищує 42 °, серце, мозок, печінка і нирки відмовляють, можливий навіть летальний результат.

Допомога

Першим ділом варто змочити кота прохолодною водою або спиртом. Покласти кілька кубиків льоду або холодний предмет в області сонних артерій - справа і зліва на шиї та стегнових вен - на внутрішній поверхні стегна.

Важливо не переохолодити тварину. Не накривайте всю кішку рушником, навіть якщо він холодний, це уповільнює процес охолодження. Температуру потрібно міряти з допомогою градусника, а не мацати ніс. Ректальна температура повинна бути 39-39,5 ºС.

Після чого настійно рекомендуємо звернутися до ветеринара, тому що за ударом слідують ускладнення, такі як ниркова недостатність, порушення серцевого ритму, судоми, що може привести до летального результату.

Як уникнути перегріву?

  • Частіше купайте тварину та бризкайте з пульверизатора.
  • У мисці завжди повинна бути свіжа вода.
  • Кондиціонер — не варто встановлювати занадто холодну температуру, щоб вихованець не застудився, краще за все 21-23 С.
  • Допомагає зволожувач повітря, також можна розкласти на підлозі мокрі рушники.

Що не можна робити?

  • Не рекомендується стригти довгошерстих  кішок у спеку. Як не дивно, але довга шерсть — це захист від спеки. Тварини з довгою шерстю переносять спеку набагато краще, ніж короткошерсті.
  • Не залишайте вікна закритими, вихованець залишається в задушливому жаркому приміщенні. 
  • Якщо ви їдете в автомобілі та вам потрібна зупинка, ніколи не залишайте тварину в замкнутій машині в спеку. Інакше ваш  улюбленець не дочекається вас живим.
  • Ні в якому разі не перегодовувати. 

Група ризику

  • Брахіцефали —  кішки з короткою-плескатої мордою (наприклад, перські) більш схильні до теплових ударів. Анатомія черепа не дозволяє достатньо охолоджувати організм через рот.
  • У короткошерстих або безшерстих котів ніжна незахищена шкіра, в результаті чого вони швидко обгорають на сонці. Мазати тварин сонцезахисним кремом для людей не можна!
  • Якщо у вихованця вже був тепловий удар, то він знаходиться в групі.
  • Якщо у вашого кота-кішки є захворювання нирок, процедури з використанням вологи категорично протипоказані.
  •  Кошенята до 6 місяців і старенькі  кішки.
  • Якщо у вашого вихованця є хронічні захворювання серця, судин і органів дихання, то варто звернутися до ветеринара за порадою, як краще перенести спеку.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень