Створено батарейку, яка працює від тепла людського тіла

Особливо ефективно вона працюватиме під час пробіжки чи ходьби

Американським вченим з дослідницького центру ASSIST Північної Кароліни вдалося створити джерело живлення, яке може працювати від тепла тіла людини – за рахунок термоелектричних матеріалів, які вміють перетворювати коливання температури в електрику (поверхня людської шкіри тепліша за повітря і її температура постійно трохи змінюється). Вчені працюють над гнучкими термоелектричними генераторами (TEG), а один із прототипів таких батарейок нещодавно підсадили на шкіру людини, пише ecotown.com.ua.

Батарейка виглядає як маленький гнучкий стікер площею близько 7 кв. см. Якщо прилад причепити на шкіру, він здатен виробляти 40-50 мквт на кв. см. Кількість енергії залежить від різниці температури між поверхнею шкіри і повітрям. Зазначені 40-50 мквт/кв.см виходять, якщо різниця складає всього три градуси за Цельсієм. Якщо ж додати в систему, наприклад, вітер або протяг (під час ходьби або пробіжки), то генератор працюватиме значно ефективніше, виробляючи приблизно втричі більше енергії.

Поки що такої батарейки не вистачить для роботи смартфона, але для пристроїв з низькопродуктивними процесором і сенсорами її буде достатньо. Зокрема, від такого джерела живлення могли б працювати акселерометр, монітор електрокардіограми, температурні датчики, датчики тиску або гідратації.

Вчені також працюють над стандартом Bluetooth, який вимагав би зовсім небагато енергії для роботи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оля Багній

Оля Багній

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень