Студенти НУВГП не дають хабарів

Напис "Я не даю хабарів" у своїх заліковках розмістили студенти-першокурсники

Таким чином в університеті прагнуть зменшити толерантність студентської молоді до корупції в університетах.

ГО «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» за підтримки РОГО «Комітет виборців України» займаються реалізацією проекту «Антикорупційна школа студента» за фінансової підтримки Європейського союзу із жовтня 2015 року. Діяльність у межах проекту спрямована на те, щоб переконати студентів-першокурсників у тому, що не пропонуючи викладачам хабарів, можна успішно навчатися в університеті.

За дослідженням фонду «Демократичні ініціативи» 21% студентів вважає, що корупція – це норма сучасного життя, а в 35 % студентів переважає точка зору, що це – «один із можливих способів вирішення нинішніх проблем». Характерно, що студенти загалом досить терпимо ставляться до корупції і лише 44% вважають, що цьому слід протидіяти, причому готові це робити особисто лише 5%.

Дослідження, яке проводили активісти ГО «РЦЄП» у рамках проекту «Антикорупційна школа студента», підтверджує цю статистику. Зокрема, привертає увагу разюча різниця у відношенні до корупції студентів різних курсів. Наприклад, якщо серед першокурсників лише 10,7% тих, хто особисто давав хабар, то серед студентів 2-6 курсів таких майже половина (44,4%). До того ж, на запитання «Що спонукало Вас до давання хабаря?» лише 5,6% студентів відповідають, що причиною було вимагання викладача. А в інших випадках це «добровільна ініціатива, щоб спростити собі життя» (43%), «не хотів втрачати стипендії» (11%), «порада друзів» (10%) та ін.

Щоб виховати у молоді стійке несприйняття корупції, активісти ГО «РЦЄП» розвинули основну ідею проекту «Антикорупційна школа студента» у діяльність, спрямовану на виявлення молоді, яка готова публічно заявити про свою громадянську позицію з цього питання. Йдеться про те, що першокурсникам, які готуються до своєї першої у житті сесії, пропонується наклеїти на залікову книжку наліпку з написом «Я не даю хабарів!», що засвідчує про приєднання їх до «Антикорупційного кодексу студента». Сам Кодекс не має юридичної сили, а є радше морально-етичним зобов’язанням студента перед собою, колегами, батьками й оточуючими. Проте, охочих публічно заявити «я не даю хабарів!» небагато – тільки кожен 4-й студент серед тих, хто побували на тренінгах, що проводилися у межах проекту «Антикорупційна школа студента».

Іншою проблемою, над якою починають працювати активісти ГО «РЦЄП», - це висока толерантність до корупції викладачів, яким пропонується підписатися під «Антикорупційним кодексом викладача». Наліпки з написом «Я не беру хабарів!» поки що наклеїли на журнали обліку роботи студентів лише одиниці. А в окремих інститутах підписів викладачів під кодексом взагалі не з’явилося.

До слова, сьогодні, 9 грудня, відзначають Міжнародний день протидії корупції.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень