Страсна п’ятниця: традиції та основні заборони

Що не варто робити, аби не згрішити

Велика п’ятниця – найскорботніший день для християн.

Саме у п’ятницю Ісус Христос пройшов через неправедне засудження, приниження, страшні тортури та знущання, Розп’яття, Страждання на Хресті та через смерть за кожного з нас.

Урочисте богослужіння, літургія, цього дня не відбувається. Цим підкреслюють винятковість і цього дня, і жертви Христа на Голгофі. Лише після полудня з вівтаря виносять плащаницю – ікону, яка нанесена на щільну тканину. На ній зображено Христа, покладеного в труну.

У Велику п'ятницю віряни зовсім відмовляються від їжі.

Вважається, що хто дотримується суворого посту цього дня, той буде вбережений від розбійників і грабіжників. Ще одне повір'я говорить, що якщо людина зможе витримати спрагу протягом усієї Страсної п'ятниці, весь рік ніяке питво не зможе завдати їй шкоди.

Церква ж рекомендує обмежитися хлібом і чистою водою. Їжу віряни приймають лише після чину поховання Плащаниці. Це зазвичай відбувається близько 2 годин після полудня. Повернувшись із церкви, сім'я сідає за стіл обідати.

Що категорично НЕ можна робити у Страсну п'ятницю:

  • веселитися;
  • шити, прясти;
  • рубати дрова або що-небудь тесати сокирою;
  • співати, танцювати;
  • щось садити або сіяти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень