Сто років тому Полісся хотіли перетворити на Голландію (ФОТО)

Століття тому фотовиставки із кадрами з Полісся носили такі назви, як «Поліська Амазонка», «Поліські джунглі»

У пресі міжвоєнного часу дослідникам вдалось віднайти порівняння Полісся із Голландією.

В публікаціях 1920-х років мова йде про територію, яка сьогодні входить до складу Волинської, Рівненської областей та півдня Білорусі. В ті часи ці землі були в складі Волинського та Польського воєводств Другої Речі Посполитої.

Комунікація між поліськими селами

У міжвоєнний період на Поліссі були зведені канали, проводилась меліорація окремих територій. Тогочасна влада хотіла перетворити Полісся на Голландію.

Водні артерії Волинського Полісся активно використовувались у судноплавстві. 

Вид на поліське село

Про Полісся в ті часи писали, як про територію, яка не повністю задіяна і освоєна. Польська влада писала про те, що в період Російської імперії, Полісся не розвивали та не вкладали в нього кошти, тому що воно було віддалене від цивілізації.

Про людей, які мешкали на Поліссі журналісти 1920-х років писали такі слова: «Доброзичливість, енергія та праця мешканців цього краю могли б здійснити справжні чудеса за досить короткий час. За останні роки тут суттєво пожвавились торгівля та рух на основних водопровідних лініях Полісся. Завантажені плоти перевозять деревину та сільськогосподарську продукцію до інших частин Польщі. Більше того, починається робота над найважливішою роботою, яка підніме продукцію Полісся і зробить його процвітаючим.

Моторний човен на Поліссі

На осушених територіях біля Сарн було створено експериментальний комплекс. Цей об’єкт був єдиним у 1920-х роках в Польщі. Його площа була близько 200 га.

На осушених землях висаджували вперше такі коренеплоди, як капусту, картоплю, кормовий буряк, моркву. Спочатку селяни із недовірою ставились до такого експерименту.

Поліські водні панорами

В 1928 році на Поліссі на осушених землях сіяли жито. Тогочасні експериментатори мали надію перетворити Полісся на родючу територію, яку називали Поліська Голландія.

Військовий річковий транспорт на Поліссі

Військова флотилія

Жителі села на Поліссі

Чоловік з Полісся з волами

Переправа через річку

Рибальські сіті, річка Горинь

Джерело: t1.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень