Статусу біженця у США чекають роками, але потік охочих емігрувати не зменшується

Щороку кількість охочих виїхати до Америки зростає

У 2019 майже 4500 українців отримали статус біженця і переїхали на постійне проживання до США, і це 15% від загальної кількості біженців, які в’їхали в країну. Три роки тому їх число було у 5 разів менше. Про це повідомляє «Голос Америки».

Правозахисник Богдан Глоба майже 10 років захищає права ЛГБТ-спільнот. Після чергових погроз попросив політичного притулку у США. На той час він вже перебував у цій країні. Каже, що прийняв таке рішення, бо стомився жити у страху. Зараз Богдан очолює організацію QUA-LGBTQ українців в Америці.

Форма І-589 є першим кроком до отримання притулку. Він подав її у грудні 2016 року, пройшов співбесіду з офіцером міграційної служби. Саме він має оцінити реальність загрози життю Богдана в його країні і вирішити, надавати притулок чи депортувати.

Чоловік досі очікує надання статусу. У цей час він не може користуватися українським громадянством, і американського ще нема, тому себе він називає людиною без паспорта і громадянства.

Якщо міграційний офіцер не повірить у загрози претендента, на нього чекає міграційний суд, рішення якого є остаточним.

Серед причин просити притулку – політичне, релігійне, расове чи національне гноблення, приналежність до певної соціальної групи, в тому числі бізнес-утиски, а також сексуальна орієнтація.

Швидше притулок в США можна отримати через програму Френка Лаутенберга - сенатора, який у 1989-му започаткував її для радянських євреїв та представників інших релігійних меншин. Ця програма дозволяє щорічно тисячам українців виїздити в США через різні неурядові організації.

Щоб податися на програму, треба мати родичів у США, належати до певних релігійних груп й довести утиски. Ініціюють подання родичі. У такому разі рішення приймає американський консул, і це може зайняти 1-3 роки.

Після отримання статусу біженця людина протягом року має приїхати у США.

У порівнянні з іншими українці швидко адаптуються і починають працювати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень