Сибірка, холера, бруцельоз, — чим займаються «таємні» лабораторії США в Україні

Не такі й вже таємні

Те, що в Україні працюють лабораторії, що фінансуються Сполученими Штатами – це не світова таємниця.

Займаються такі лабораторії не виведенням рептилоїдів, створенням чіпів і вірусів, а цілком буденними речами. Про них пише «УНІАН» з посиланням на "ТСН. Тиждень". 

Ми в захисному одязі, в лабораторії «Центру громадського здоров'я», а її гостинний керівник, пані Наталя, зараз покаже нам, що ж насправді відбувається всередині ізольованої зони, - каже спеціальний кореспондент ТСН.Тиждень Андрій Цаплієнко.

Спеціальний кореспондент ТСН.Тиждень Андрій Цаплієнко в захисному одязі в одній з «секретних лабораторій США» в Україні / скріншот "УНІАН".

У лабораторії багато сучасного обладнання, але розміри – невеликі. Увесь персонал – усього п'ятеро мікробіологів. Ці люди мають надзвичайний допуск. Працюють з дуже небезпечними збудниками.  

Сибірка, холера, бруцельоз, лептоспіроз, туляремія, лістеріоз…, - перераховує завідувачка референс-лабораторії «Центру Громадського здоров'я» МОЗ України Наталя Видайко.

Зараз бактеріолог намагається з'ясувати, чи є збудник  у надісланих сюди пробах з усієї України. Головне завдання лабораторії – розпізнати епідемію на ранньому етапі. Зі зразками доводиться працювати максимально обережно.

Зовнішню пару рукавичок я залишаю в боксі, з чистими виходжу з боксу, - розповідає ТСН. Тиждень бактеріолог Оксана Білоник.

Скриншот "УНІАН" із сюжету "ТСН. Тиждень".

Серед зразків є найнебезпечніші патогени на планеті. Біологи показують журналістам, як виглядають мікроскопічні вбивці. Вони зберігаються в холодильнику та при мінус двадцяти нікому не загрожують.

Цей коридор - абсолютно безпечний для персоналу, і, якби не коронавірус, ми б тут з вами навіть не ходили в масках, - запевняє Наталя Видайко.

Скриншот "УНІАН" із сюжету "ТСН. Тиждень".

Навіть повітря не виходить з кімнат, в яких проводяться дослідження. Пані Наталя переконує, що витік патогенів звідси неможливий:

У нас кімнати лабораторії перебувають під негативним тиском, тобто вентиляція під негативним тиском. Якщо навіть раптом трапиться якийсь розлив в одній кімнаті, то все повітря залишиться там, і вентиляційна система з фільтрами вбере в себе весь аерозоль.  Він не зможе покинути ані всю будівлю, ані кімнату, де може статись інцидент.

На території лабораторії, зберігається так званий державний стратегічний запас біоматеріалів – колекція особливо небезпечних мікроорганізмів: від різних хворих, з різних місць і з різних років.

Скриншот "УНІАН" із сюжету "ТСН. Тиждень".

Найстарший наш штам - Listeria monocytogenes - був виділений у 1957 році, він старший від мене, - розповідає завідувачка лабораторії.

За її словами, вони зберігаються в надійних руках. Але де саме журналістам не показує:

Ми нікому їх не показуємо.

 У буремні дев'яності Сполучені Штати боялися, що штами потраплять до рук біотерористів, коли вирішили профінансувати цю та інші українські лабораторії.

На початку двотисячних Міноборони США та МОЗ України підписали угоду про обмеження циркуляції небезпечних біологічних патогенів. Так і виникла спільна програма зменшення біологічної загрози.

Це лабораторії з особливо небезпечних інфекцій, які нині перебувають у підпорядкуванні МОЗ, сім лабораторій. Вони є зараз ключовими, особливо з огляду на наявність небезпечних інфекцій на території країни, - каже  в.о. директора «Центру Громадського здоров'я» МОЗ України Ігор Кузін.

На підтримку вітчизняної біобезпеки Україна отримала від Штатів більш, ніж 200 мільйонів доларів. Вони надійшли саме через військове відомство. І, власне, саме цей факт російські пропагандисти використовують, аби створити жахачку про українсько-американські лабораторії для випробовування на людях біологічної зброї.   

У нас п’ята колона розхитує ситуацію. Це гібридна війна, яка не припиняється жодного дня, - розповідає секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данилов.

 

Річ у тому, що ця програма  створена після колапсу Радянського Союзу, аби допомогти багатьом колишнім радянським країнам контролювати або знищити біологічну зброю та зібрані й вирощені Радянським Союзом небезпечні патогени, - говорить заступник голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон.

Надійно ув'язнити патоген, щоб він не втік, коштує дуже дорого, кажуть біологи. Китайських біологів й досі підозрюють у тому, що вони допустили витік коронавірусу з лабораторії в Ухані.

Вчені української лабораторії також почули чимало звинувачень. Наприклад, доволі поширена у соцмережах думка, що в «секретних лабораторіях США в Україні» ледь не експерименти на людях проводять.

Я вже не знаю, як на це реагувати. Це просто дискредитує тих людей, які роблять такі заяви. В нашій лабораторії п’ять співробітників, тому це просто несерйозно, - підкреслює завідувач референс-лабораторії «Центру Громадського здоров'я» МОЗ України Наталя Видайко.

Потік дезінформації був підготовлений за класичним рецептом теорії змови: автори статей та маніфестів, плутаючись у кількості лабораторій, змішали слова «секретний», «військовий», «біологічний» та «США» - так і виникла історія про експерименти американців над українцями.

Але автори цього пекельного пропагандистського коктейлю - не з України.

Більше, ніж десятиліття, Росія розповсюджує дезінформацію про «Програму зниження біологічної загрози», - розповідає заступник голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон. - В цих звинуваченнях жодної краплі правди немає. Проте, російська пропаганда рік за роком робить подібні заяви. Всі установи під контролем уряду України. Тільки український уряд вирішує, які дослідження треба проводити, і призначає менеджмент, який керує цими дослідженнями.

Скриншот "УНІАН" із сюжету "ТСН. Тиждень".

Лабораторії, які, з легкої руки Обами, профінансували Сполучені Штати, це установи, які виявляють епідемії на ранньому етапі. Бо й крім коронавірусу в нас є багато хвороб, які можуть забрати життя тисяч людей.

Такі лабораторії в Україні виявляють епідемії на ранньому етапі. Адже крім коронавірусу існує багато хвороб, які можуть забрати життя тисяч людей Завдяки таким лабораторіям, нещодавно в Україні вдалося локалізувати спалахи кількох убивчих хвороб - холери та сибірки.

Автори тексту: Андрій Цаплієнко, Андрій Поставець, Світлана Кравченко, Дмитро Святненко.

За матеріалами «УНІАН» і «ТСН».

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4
 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень