Стандарти молока змінять, а продукти стануть безпечнішими: чи варто рівнянам боятися асоціації з ЄС

Молоко поділили на три сорти

З 1 липня переробні підприємства повинні купувати молоко тільки у спеціалізованих фермерських господарствах, або в селян, які мають необхідне обладнання, яке забезпечить стерильність молока.

Відповідно до записаних в Угоді про асоціацію зобов’язань, в Україні змінили стандарт, який стосується виробництва сирого коров’ячого молока. Тепер молоко ділитимуть на три сорти – екстра, вищий і перший.

Близько чверті усієї сировини ще сьогодні українські молокозаводи отримують від селянських домогосподарств, для яких ці прибутки – важлива частина сімейного бюджету. Тепер, щоб переробники купували молоко у селян, їм доведеться ретельніше турбуватися про його чистоту і користуватися доїльними апаратами. Оскільки купувати такий апарат на одну родину недешево, селянам радять об'єднуватися у сільськогосподарські кооперативи.

І є думка що від вище названої вимоги ЄС постраждають не лише власники корів і переробні підприємства, а й містяни, адже прогнозовано різке зростання вартості молочної продукції.

Таких змін селяни відверто бояться. Вважають, що зміни занадто ускладнюють, або й унеможливлюють продаж молока.

Проте, на Рівненщині вже є кооператив, який об’єднує тисячу селян.

Як вдалося його створити, наскільки обґрунтовані страхи людей, і чи готова Рівненщина до подібних нововведень - ці питання стали предметом обговорення в ефірі Радіо Трек.

Розмова вийшла доволі жвавою. Розібратися у всіх аспектах допомагали керівник і співзасновник сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Гориньдар» з Гощі Юрій Потапчук

та заступник начальника управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Анатолій Голубовський.

 

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень