Спека: де та як купалися за Польщі мешканці м. Рівне (6 ФОТО)

Коли їх не пускали на Басів Кут

В центрі рівненська "фам-фаталька" 30-х років і майбутня поетеса Зузана Гінчанка

Виявляється за благословенної Польщі вхід на Басівкутське озеро у літню спеку був – платним.

Очевидно, що українці, яких тоді в Рівному жило небагато, за гроші туди здебільшого просто не ходили й в основному купання на Басовому Куті це була розвага для заможних.

От як пише про це відомий краєзнавець Світлана Калько:

Пляж на Басовому Куті став цивілізованим після того, як магістрат на початку 30-х років розробив проект пляжів біля ставу та будівництва басейну для плавання.

 

Щоправда, як писало «Ехо Рувеньське», платний вхід на басівкутський пляж обурював мешканців Рівного, мовляв, вимагають плату за воду і повітря. Але це дозволяло владі міста утримувати зону відпочинку в належному стані.


Відкритий плавальний басейн збудовано в Рівному в 1933 році.

Із цієї розвідки від пані Калько ми взнаємо, що легендарний відкритий басейн у Рівному знаходився не десь на Грабнику чи Канті, а саме біля озера на Басовому Куті.

Вхід на пляжі озера та користування самим басейном – усе це було платним.

Надамо ще слово пан Калько

Як свідчать архівні джерела,  будівництву басейна сприяв і допомагав у зборі коштів командир 45-го полку стрільців прикордоння, що базувався в Рівному, Броніслав Пругар-Кетлінг.

 

Він відомий своєю благочинністю та тим, що вважав фізкультуру і спорт обов’язковими дисциплінами для військовиків.

 

У басейні не лише відпочивали, а й активно використовували його для спортивних змагань, для проведення Дня фізкультурника.

Цікаво – де саме знаходився цей басейн? Чи не могло бути, що назва пляжу «солдатський пляж» (деколи кажуть «офіцерський пляж») на нашому Басовкуті йде ще з польських часів?

Можливо ми почуємо відповідь  у коментарях до цієї статті, а поки надамо ще слово Галині Данильчук, яка, зокрема, повідомляє і про купання голяка:

Найпростіше було дітлахам та молоді з простих родин. З настанням спекотних днів усі поспішали на берег Усті, яка в ті часи ще не нагадувала стічну канаву, і хлюпалися у воді досхочу. Причому робили це разом відпочивальники і жіночої, і чоловічої статі.

 

Незаможні рівняни ігнорували купальники, які тоді коштували недешево. Відтак, бовталися у воді, де хотіли, у звичайному спідньому, або й голяка. Благо зарослі над річкою дозволяли це робити.

Цікаво, що в ті благословення часи Устя виконувала для рівнян ще й роль своєрідної бані:

Улітку часто в річці купалися не лише через спеку, а й заради звичайної гігієнічної процедури — миття. Молодь з околиць Рівного і навіть з навколишніх сіл збиралася на березі Усті, щоб поплавати в тоді ще чистій воді, пограти на піщаному березі у футбол, волейбол.

 

Загалом купатися не було заборонено будь-де, тому кожен собі обирав затишні куточки. Водночас купання в неперевірених місцях нерідко призводило до загибелі, про що повідомляли місцеві газети.

Також нещодавно Галина Данильчук розмістила у себе на ФБ-сторінці фото й написала:

Горинь. 1930-і рр. Улюблене місце відпочинку рівнян.
Фото Георгія Косміаді

У групі Старе місто. Рівне історичне взялися з’ясовувати – де ж саме було це місце на Горині.

Після певних дискусій зійшлися на тому, що найпевніше, це все ж таки десь під Решуцьком.

А як думаєте Ви?

Як підказує Едуард Палецький:"Відкритий басейн розташовувся поруч Усті за мостом-греблею праворуч. Зараз там джунглі ,а поруч набирають воду міські поливачки."

В матеріалі використано деякі фото та пояснення з минулорічної статті  Світлани Калько «Жінкам купатися разом із чоловіками — заборонено. Як рівняни «пляжились» у давнину» на сайті РівнеРетроРитм.

Також використані фото з публікацій про Зузану Гінчанку

Золота молодь Рівного 30-х років: ще одне фото за участі Зузани Гінчанки (вона крайня справа)

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень