СОВОК чи ДИСЦИПЛІНА: що рівняни думають про шкільну ФОРМУ у школах

І як в інших країнах світу

20 червня президент України Володимир Зеленський скасував указ про обов’язкове носіння шкільної форми. 

Однак, освітяни Рівного виступають за збереження форми у школах.

Директори рівненських шкіл та міське управління освіти виступають ЗА шкільну форму. Втім, тільки у разі, якщо таку ініціативу підтримають і батьки школярів, зазначила заступник начальника міського управління освіти Катерина Сичик.

Ця стаття підняла в соцмережі Фейсбук хвилю обурення батьків.

Зокрема, у спільноті Ровно. Твой город / Рівне. Твоє місто з'явилося понад дві сотні коментарів.

Думки людей розділилися. Але все ж більшість користувачів ПРОТИ шкільної форми.

Мотивують свою позицію так:

якісна форма, яка прослужить навчальний рік коштує дуже дорого;

 

незручно носити піджак під верхній одяг, особливо - зимовий;

 

одягаючи щодня форми, дітей заганяють у рамки і діти не мають можливості виділятися і знайти свій власний стиль.

Серед сотень коментарів можна побачити такі(орфографія і пунктуація збережені):

Василина Козуля Батьки проти. Стриманий стиль одягу, навіть джинси, а не синтетична форма яка через місяць як шмата хоч ціна як Вітон.

 

Olya Shahin Светлана Шармина не в усіх батьків є можливість купити хорошу форму.

 

Victoriya Alexeychuk Светлана Шармина покажiть менi хоч один магазин в Рiвне, де б продавалась цiлковито натуральна форма!?

 

Лєна Тіпальчук Бичковська Батьки проти! Однієї форми мало на рік. Ціни фантастика! Синтетика ужасна! А якщо в сім'ї не одна дитина в школі? І діти теж проти! Кожен день ходить в одному й тому ж кольорі!

 

Kseniya Prokopchuk Дітям не зручно ходити в тих піджаках,а особливо зимою...Під курткою ,кошмар, як не зручно.

 

 

Oksana Valeriyivna Супер, і це не совок. Адже є можливість зміни стилю форми. Це естетика і те, що всі діти однакові! Я підтримую такую ідею. Школа на те і школа. Кому не подобається коментар проходьте далі, і за совок прошу мені не писати та не говорити.

 

 

Сергей Яремчук Ага. И строевую в росклад добавить. Времена то меняются. Скоро бюсты будут в классах ставить. Зеонеры, земольцы, земунисты ...

 

Ольга Наконечна Що за єрунда? У всьому світі школи мають форму, це не ознака совка.

 

Вероніка Някшу форма здебільшого в платних високостатусних школах. Або в бідних індоафриканських надана волонтерами. До якого розряду відносяться українські школи?

 

Olena Gubnitcka Усі провідні школи світу мають форму

 

Ольга Красовська Ірина Лепеха в кожного своє поняття та бачення краси. Мене дивує прагнення вчителів загнати дітей у стандарт. У всьому. Бажання "зберегти" форму і школі - яскраве тому підтвердження. Про який Інд підхід взагалі може йти мова? Творчий розвиток? Політ думки і фантазії? Нє, не бачили...

 

 

Dasha Zhyva Проти. Це не зручно, не вигідно, не цікаво. Я за стриманий стиль одягу для школи

 

Олена Качан Форма повинна бути. Чомусь за кордоном діти носять форму і виглядає це класно.А в нас ні бо треба ж похизуватись перед іншими.

 

Budafenko Alina Бачте,а ви дивуєтеся, де 73 % за Зеленського голосували,ось вони і форма вже не треба ,а нащо у приватних джинсах саме то....

 

Olya Shahin У мене з формою зв'язаний один яскравий спогад : постійне підтягування колгот, що сповзали по коліна, і супер не зручний піджак.
Форма повинна бути зручною, дозволяти вільно рухатись. А щодо дисципліни і форми, то не бачу жодного взаємозв' язку. Ще ні одну проблемну дитину костюм не перевиховав

 

Павло Прончук Концтабір...

 

Олена Тоюнда А освітяни котрі так турбуються про форму вже сформували списки сиріт і дітей з числа сиріт на забезпечення формою? Адже це покладено на державу,якщо є форма то заклад повинен потурбуватись про те щоб їі закупили за рахунок бюджету. 
Дуже важливий нюанс який мене цікавить та хвилює.

 

 

Наташка Кондратюк Я проти форми.Якщо форма дітям то і вчителям теж потрібна форма,як приклад,а не одні одягаються стримано,а інші як душа побажає

 

Людмила Веремчук Не буде поділу на багатих і бідних. У школі всі - рівні.

 

Светлана Яремчук Совок невмирущий((( "всі діти однакові" - це піпєц!(((

 

Іруська Решилова Я проти форми двума руками! Чому ж тоді у вчителів навіть дрес коду немає?...

 

 

Наталія Скриник В минулому році моя дочка ішла в перший клас. Сказали потрібна форма (чорний низ, білий верх). Спочатку дочці сподобалося, але після кількох днів вона з плачом відмовлялася її вдягати. Чому я повинна заставляти дитину робити те що їй, не просто не довподоби, а просто викликає відразу.

 

Катерина Домащук А чому рівність в школі вимірюється лише у формі?! А телефони, іграшки, портфелі, і т.п, та хоча б ті самі ланч-бокси порівняти зі звичайним ємностями для харчових продуктів за 20 грн, а то й взагалі з пакетом?! Не кожен може придбати дитині форму, за яку деруть скаженні гроші.

 

Raisa Kolesnik Я полностью согласна с решением президента по вопросу школьной формы

 

Tanya Pan За форму! Точно знаєш, що дитина має завтра вдягати

 

Іванка Зембіцька За форму, тоді діти відчувають себе комфортно, бо не всі мають можливість щодня одягати щось новеньке)

 

Nick Biletskiy Відходив 11 років, ще й з краваткою та емблемою і нічого, все було зручно

 

Lyudmila Savchuk Я за діловий стиль. Дрес-код, так би мовити. Форму ненавиджу ще зі свого шкільного життя

 

Наталія Юзефович Для початку - нормальний опалювальний сезон, аби в школі можна було сидіти не в куртках. А далі можна думати про мінімальний дрес-код(аби не ходили в костюмах зебри на урок чи в трусах, чи надмірно оголяли тіло)

 

Наталья Цветкова Про какую форму вы говорите?. Школа НУШ, дети постоянно в движении, на коленях ползают. Мой категорически отказался ходить в рубашках и брюках, только на праздники. А пиджаки это вообще не для детей, это уродство. Одежда должна быть из ткани со стрейчем и натуральная, сдержанных тонов и удобная. Все!!!

 

Valentina Salchuk Я тоже за форму, другой вопрос, кака она? Не все семьи состоятельные, и детям, особенно девочкам, бывает стыдно за свою одежду, а еще и гнобить могут

 

Margarita Ferenchuk Я проти форми, двоє дітей яким тільки купували але ніхто її не носив. Тож гроші на канцелярію можна зекономити

Мария Козлюк Форма має бути.Це дисциплінує дітей і немає бідних і багатих.А вчитель буде почуватись більш спокійно.

 

Иван Чепенко Ви дітей спитайте для початку їм як краще!

Тим часом у провідних країнах світу шкільна форма є не тільки комфортним одягом для учнів, а й поєднує в собі певні правила і традиції певної держави.

Однаково скомбіновані речі і однотонна колірна гамма одягу певним чином дисциплінує школярів, тому в більшості країн є своя особлива шкільна форма.

Якщо ж немає обов'язкової форми, то є дрес-код. Не можна одягати короткі спідниці, ультракороткі шорти та інші відверті речі.

 

За дуже відвертий одяг дітей та їхніх батьків не штрафують, але можуть відправити додому переодягатися.

США

Шкільна форма в кожному штаті Америки може дещо відрізнятися, але найчастіше це стандартна модель (фото вгорі). Для дівчаток обов’язковими є спідниця в клітинку і біла сорочка, для хлопчиків — білий верх і темні штани. Носять її тільки в приватних школах і гімназіях, в звичайних закладах не існує яких-небудь стандартів в одязі.

Великобританія

Стильний, зручний одяг, який дуже подобається дітям. Сірий, червоний, білий кольори — основні. Довжина спідниць для дівчаток — до колін, обов’язковими є білі або чорні гольфи. Біла сорочка, светр з емблемою школи — загальний елемент для всіх. Загальний стиль одягу витриманий і сучасний.

Англія

 У сучасній Англії кожна школа складає свої впровадження про шкільну форму. Білий верх з темним жакетом або піджаком і чорний низ — символіка звичайних шкіл Англії. Крім того, серед навчальних закладів широко використовується шкільна символіка у вигляді гербів і значків.

Австралія

Ось так веселенько і практично: капелюшки і шортики.

Китай

Китайська шкільна форма дуже сильно нагадує звичний спортивний костюм. У певних районах країни школа сама вибирає колірну гамму. Так, найпопулярнішим відтінком в шкільній формі стало поєднання червоно-білої гами. Кожному малятко також необхідно мати яскраво-червону хустку на шиї.

Японія

Японська шкільна форма для дівчаток, «seifuku», відома у всьому світі завдяки аніме-мультфільмам і манга коміксам. Вона складається з кофтинки в морському стилі та спідниці. Взуття з невеликими підборами та гетри є абсолютно необхідними. Вони носять їх навіть взимку. Для того, щоб такі шкарпетки не зсувалися, дівчата використовують спеціальний клей.

Непал

Учні в цій країні одягаються однаково. Для хлопчиків і дівчаток віддали перевагу білі сорочки, сині краватки в смужку і бордовий низ. Для дівчаток обов’язково потрібно збирати волосся у всілякі зачіски.

Індія

 Шкільною формою для хлопчиків і дівчаток є комбінація одягу зі світлої сорочки і червоного низу. Хлопчикам дозволяється одягати не тільки штани, але і шорти, а ось дівчаткам обов’язково потрібно одягати спідницю в підлогу.

Колумбія

У цій країні вся шкільна форма складається з клітчастого забарвлення. Дівчатка-школярки носять сарафани або спідниці в клітку червоного кольору, а хлопчики — клітчасті штани або шорти того ж кольору.

Жартома чи, можливо, і серйозно у коментарях користувачі пропонували шкільні форми й для вчителів. Мовляв, вчителі у школах одягаються дуже різно класово. Носять яскравий макіяж, манікюр чи джинси.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень