У Краєзнавчому музеї відкриють виставку Георгія Косміаді

Виставка присвячена 130-річчю від дня народження художника

«Георгій Косміаді (1886-1967 рр.). Повернення на Волинь» - на виставці представлено 80 картин художника і 78 дитячих робіт учнів Г. П. Косміаді з фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею та Народного музею історії Рівненської української гімназії.

Георгій Косміаді – відомий європейський художник, який у 20-30-х роках жив і працював у Рівному. Працював вчителем малювання та естетики в усіх 5 гімназіях міста. Організовував творчі гуртки, разом з учнями ставив різні за тематикою вистави, малював декорації, виготовляв костюми, ініціював творчі та літературні вечори. Навколо нього гуртувалась обдарована молодь Рівного.

Неодноразово виставки Георгія Петровича та його кращих учнів проходили у Рівному, Луцьку, Варшаві, Кракові, Познані.Справжнім тріумфом була участь учнів Косміаді у першій Всесвітній виставці дитячого малюнка в Парижі у 1937 році.

У 1940 році родина художника переїхала до Німеччини в Гамбург, де Г. Косміаді працював художником-декоратором у Державній опері та у театрі «Талія». Після виходу на пенсію став вільним художником.

Прожив Г. П. Косміаді 81 рік, з них – 24 у Рівному, 27 у Німеччині, написав більше 4 тисяч творчих робіт, організовував та брав участь у 60-ти виставках.

Професор Георгій Косміаді мріяв, щоб його роботи та творчий доробок учнів залишився на рідній землі.

Донька художника, Надія Косміаді, під час своїх візитів до Рівного передала Рівненському обласному краєзнавчому музею весь архів батька. На основі цих матеріалів було видано 2 томи документів та матеріалів, каталог творів, переданих в Україну. Картини художника та малюнки учнів лише у 2011-2015 роках експонувалися у 23 містах Волині, Галичини та Поділля.

Відкриття виставки сьогодні 24 березня о 14-00 і працюватиме вона до 17 квітня 2016 р.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень