Сьогодні - м'ясопусна Вселенська батьківська субота: що важливо зробити в цей день

9 березня - перша батьківська поминальна субота, вона ж - Вселенська

Вселенська батьківська поминальна субота, яку ще називають М'ясопусною - одна з найважливіших поминальних дат. Це перша з двох Вселенських субот у 2024 році.

Перша вселенська батьківська поминальна субота у 2024 році випадає 9 березня. У неї немає фіксованої дати, вона залежить від Великого посту і відзначається за два тижні до його початку.

Цю суботу також називають М'ясопусна поминальна субота - тобто, напередодні М'ясопусного тижня.

Цього дня в храмах традиційно відбуваються служби в пам'ять про всіх спочилих християн, віряни відвідують цвинтарі, накривають поминальні столи, подають милостиню і згадують родичів, які пішли.

Що таке Вселенська батьківська субота

У православному календарі є кілька особливих днів, які ще називають поминальні суботи, або батьківські суботи. У ці дати віряни просять через молитви пробачити гріхи померлим родичам і дарувати Царство Небесне.

Серед поминальних днів є дві суботи, іменовані Вселенськими. Це дні, коли в церкві поминають не тільки близьких і родичів, а й «усіх від віку спочилих» християн - тих, хто загинув в аваріях, подорожах, від голоду, холоду, стихійних лих, на війні.

Таким чином усі коли-небудь загиблі віряни не залишаються без молитов Церкви, а їхні душі завдяки цьому знаходять спокій.

Що потрібно нести до церкви на поминальну суботу

Служби в храмах починаються напередодні поминальної суботи - ввечері в п'ятницю проводять велику панахиду за всіма покійними (парастас). У саму суботу в церквах відбувається заупокійна Божественна літургія та загальна панахида. 

У батьківську суботу традиційно в храм несуть панахидку - поминальні продукти. Це можуть бути цукерки, хліб, соняшникова олія, крупи, вода, фрукти.

Священику подають записки з іменами померлих - їх прочитають на літургії, і запалюють свічки за упокій біля ікон.

Після храму заведено відвідувати могилки родичів на кладовищах, щоб пом'янути померлих і прибрати місця спочинку. Доброю справою вважається навести лад на якійсь занедбаній могилі.

Після цього віряни накривають удома поминальний обід: на стіл потрібно обов'язково поставити кутю (коливо).

Що не можна робити в батьківську суботу

Є у поминального дня і свої заборони. Цього дня не слід:

  • говорити про померлих погано;
  • влаштовувати гучні застілля і поминати алкоголем;
  • лаятися і сваритися, говорити про проблеми;
  • впадати у відчай і сумувати.

Церква також не схвалює традицію залишати їжу на могилках - краще віддати її як милостиню живим людям. Слід також відкласти побутові справи й турботи - те саме прибирання, готування, а сам поминальний день провести в спокої та молитві.

Молитва за померлих, яку можна прочитати вдома

Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена їхні), і всіх православних християн, і прости їм усякі гріхи вольні й невольні, і даруй їм Царство Небесне.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень