

Та кого нею годували
Сьогодні, 7 листопада, відзначають День холодцю.
Холодець – класична страва української кухні, без якої не обходиться будь-яке свято. Приготування цієї страви не потребує особливих рекомендацій, а її рецепт здавна передавали від матері до доньки.
Історія холодцю бере початок з тих часів, коли в заможних будинках Франції варили ситні супи для великої родини. Бульйон виходив наваристим через хрящі та кістки. У 14 столітті це вважали недоліком, оскільки при охолодженні суп мав в’язку, густу консистенцію.
Та французькі кухарі при дворі винайшли рецепт, завдяки якому густота супу перетворилася на смакоту. Спійману до обіду дичину (кролятину, телятину, свинину, птицю) варили в одній каструлі.
Готове м’ясо перемелювали, додавали бульйон і заправляли спеціями та ставили на холод. Желеподібне м’ясне блюдо отримало назву «галантин», що в перекладі з французької означає «желе».
Згодом в України з’явився свій варіант «галантину» і називався він «холодець». М’ясні недоїдки з панського столу збирали в одну каструлю відразу ж після обідньої трапези.
Кухарі перемішували види м’яса і птиці до стану каші, залишали її в прохолодному місці. Таке блюдо не могло виглядати апетитним, тому його віддавали прислузі.
Джерело: Центр ідей
Радіо Трек: НОВИНИ
Зеленський прийняв рішення: що буде з переведенням годинника у березні?
Що сталося з Ані Лорак після весілля: друг зрадниці розповів правду
7 безглуздих шкільних предметів, яким навчали у СРСР
З 2026 року таких доларів більше не буде: чи потрібно міняти старі гроші?
Не лише ціною: чим відрізняється хек від минтая — проста відповідь
У Рівному поряд з кафе "Fortissimo" знайдено пенсійне посвідчення, на ім'я Ремізова Віра Олексіївна За деталями звертайтесь за номером: +380964330774
У Рівному шукають вівчарку по кличці Луна. Зелений ошийник, зникла в районі Боярки 5 лютого. Номери власників: 0969732925
Біля магазина «Копійка» на розі вулиць Грушевського та Гайдамацької (колишня Струтинської) знайшли ключі. Телефонувати за номером: 0689097415