Сьогодні – День холодцю. Як раніше в Україні готували цю страву?

Та кого нею годували

Сьогодні, 7 листопада, відзначають День холодцю.

Холодець – класична страва української кухні, без якої не обходиться будь-яке свято. Приготування цієї страви не потребує особливих рекомендацій, а її рецепт здавна передавали від матері до доньки.

Історія холодцю бере початок з тих часів, коли в заможних будинках Франції варили ситні супи для великої родини. Бульйон виходив наваристим через хрящі та кістки. У 14 столітті це вважали недоліком, оскільки при охолодженні суп мав в’язку, густу консистенцію.

 

Та французькі кухарі при дворі винайшли рецепт, завдяки якому густота супу перетворилася на смакоту. Спійману до обіду дичину (кролятину, телятину, свинину, птицю) варили в одній каструлі.

 

Готове м’ясо перемелювали, додавали бульйон і заправляли спеціями та ставили на холод. Желеподібне м’ясне блюдо отримало назву «галантин», що в перекладі з французької означає «желе».

Згодом в України з’явився свій варіант «галантину» і називався він «холодець». М’ясні недоїдки з панського столу збирали в одну каструлю відразу ж після обідньої трапези.

Кухарі перемішували види м’яса і птиці до стану каші, залишали її в прохолодному місці. Таке блюдо не могло виглядати апетитним, тому його віддавали прислузі.

Чим корисні вітаміни в складі холодцю:

  • вітаміни групи B впливають на утворення гемоглобіну;
  • лізин (аліфатична амінокислота) допомагає засвоєнню кальцію, бореться з вірусами;
  • жирні кислоти цілюще впливають на нервову систему;
  • гліцин сприяє активації клітин головного мозку, знижує стомлюваність, знімає роздратування;
  • колаген уповільнює старіння, робить шкіру пружною, виводить з організму токсини. Також він забезпечує міцність, еластичність м’язових тканин, що необхідно для суглобів і зв’язок. А властивості білка-колагену здатні затримувати процес стирання хрящів в суглобах;
  • желатин покращує роботу суглобів;
  • у процесі варіння пам’ятайте про те, що бульйон не повинен переваритися. Адже при тривалому кипінні білок, який є в складі холодцю, швидко руйнується.

Джерело: Центр ідей

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли пенсійне посвідчення на прізвище Резімова

У Рівному поряд з кафе "Fortissimo" знайдено пенсійне посвідчення, на ім'я Ремізова Віра Олексіївна За деталями звертайтесь за номером: +380964330774

У Рівному загубилася собака Луна

У Рівному шукають вівчарку по кличці Луна. Зелений ошийник, зникла в районі Боярки 5 лютого. Номери власників: 0969732925

У Рівному шукають власників загублених ключів

Біля магазина «Копійка» на розі вулиць Грушевського та Гайдамацької (колишня Струтинської) знайшли ключі. Телефонувати за номером: 0689097415

Більше оголошень