«Кров чи дружба»: що робити з нападами собак у Рівному (ФОТО)

Є достатньо конструктивних варіантів

На рівнянина Олега Жолнача напала собака в районі Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Чоловік ходить тим шляхом з роботи додому й каже, що у нього регулярно виникають проблеми з псами. 8 лютого одна з собак кинулася на чоловіка. Каже, врятувала куртка:

Якраз перед воротами музею напав собака. Стрибнув на спину та схопив за руку.  Пес великий. Дістав мені до передпліччя, на щастя, не прокусив пуховика, лише синяк лишився. Суть в тому, що це центр міста й постійно, коли я йду, ці собаки нападають на мене. Доводиться ходити з палкою.

Ось тут напали на Олега.

Тож чоловіка недарма непокоїть проблема бродячих собак. У дворі будинків неподалік музею люди підгодовують тварин і навіть облаштували їм житло. Той пес, який напав на Олега – з притулку. Каже, його забрав звідти місцевий мешканець:

В однієї жінки там запитував, чий собака. Вона сказала, що знає ім’я , але господаря не назвала. Сказала, що якийсь дядько поїхав до притулку та викупив цю собаку. Вона рахується як бродяча, але  з нашийником. Я підійшов до нього у п’ятницю. У дворі був чоловік, який порався по-господарству. Запитав, чиї собаки, з ким говорити, що собака нападає. Відповіді жодної.

Тепер Олег шукає відповідь, що робити, якщо на нього нападають безпритульні тварини. Він спілкувався із заступником міського голови Олександром Джигиреєм. Однак той пояснив, що у випадку з собаками біля «Краєзнавчого» місто уже нічого зробити не може. Трійка собак, які надокучають Олегу - кліпсовані.:

Ми не можемо вивезти собаку з міста, адже це протизаконно. Єдиний спосіб впливу на ситуацію, це стерилізація. Але ті собаки, про яких йдеться, простерилізовані. Є ще випадок, якщо тварина дійсно агресивна та кидається на усіх, тоді комунальники можуть приспати тварину. Однак це у випадку, якщо весь двір скаржиться на собаку і вона справді небезпечна, - зазначив Олександр Джигирей.

Фото зі сторінки Олександра Джигирея у фейсбуці.

Зрозуміло, що двір, який дав собаками прихисток та опікується ними, заступиться за своїх улюбленців.

Тож як дати раду зграї, яка нападає на Олега? Про це наш журналіст Влад Пєрязєв запитав у двох великих рівненських фейсбук-групах: «Рівненщина: про все» та «Вилка Мікс Рівне».

Питання звучало так:

На кого з вас нападали зграї вуличних собак і де? До кого зверталися чи як вирішували проблему? Де, на вашу думку, проблема із вуличними собаками? P.S. Цікавлять конструктивні відповіді. Труїти та стріляти - не вихід, а інформація про зони в місті, які варто обходити зайвою нікому не буде.

Оскільки місто може запропонувати лише стерилізацію, що ж лишається робити Олегу Жолначу, який і далі відганятиме зграю псів біля музею палкою?

Аби не вказувати конкретні локації (догхантери, займіться чимось кориснішим!), з усіх коментарів можна зробити висновок, що проблема з агресією собак є у Рівному, Вараші та інших містах і містечках. Всюди.

Типове зграя бродячих собак. До слова, беручи такого пса під опіку можна вбити двох зайців: 1 - такі собаки не примхливі у догляді; 2 - Селекціонери кволих порід матимуть мінус одного клієнта.

Собаки можуть обступити людину та не давати їй зрушити з місця; просто гавкати та наздоганяти велосипеди, кидатися, звісно ж, кусати та навіть душити курей у дворах.

Кілька десятків таких випадків у коментарях під питанням нарахувалося, однак ми не встигли їх підрахувати, адже в одній з груп пост видалили через суперечливість публікації та купу негативу.

Якось так. Певно, питання було надто прямим. Влад Пєрязєв перепрошує та обіцяє більше так не робити.

Що пропонують робити рівняни у таких випадках. Почнемо з хорошого і найкращого засобу.

Знайомтеся.

Коментарі під дописом.

За словами низки коментаторів, на них гавкали собаки, але вони щоразу намагаються з ними потоваришувати та почастувати за можливості.

І це працює.

Із коментарів під дописом.

Пес може захищати свою територію чи щенят, бути голодним або наляканим жорстокими людьми.  Коли він зрозуміє, що ви не становите небезпеки – він вас облишить. Тільки не посміхайтеся. Кінологи зазначають, що усмішка для собаки схожа на вищир.

Певні, що у багатьох людей так і відбувається. Із коментарів під дописом.

Якщо тварина налаштована не дипломатично, кінологи радять не дивитися собаці в очі, адже це розцінюється як виклик. Не ставати до тварини спиною – спрацює інстинкт мисливця й тварина нападе. Варто якнайшвидше покинути територію.

Іноді може подіяти «напад» у відповідь. Якщо високо підняти руки, стати навшпиньки та почати рухатися на тварину, вона може втекти, адже ви здаватиметеся більшим і страшнішим. Не варто кричати чи замахуватися – це може розізлити тварин, робіть усе спокійно та мовчки. Різкі рухи у тваринному світі - це теж ознака загрози.

Собаки відчувають страх, а впевненість і спокій їх спантеличить. 

 

Якщо ж тварина таки нападає:

Перцевий балончик – такий собі засіб захисту. Може подіяти й неприємно подразнити тваринам слизову оборонку, а може й розізлити та створити ще більше проблем.

Є спеціальні відлякувачі собак – пристрої гучним звуком позбавляють тварин бажання мати з вами справу. Однак вони недешеві (200 – 500 грн). 

Ось так приблизно виглядає відлякувач. Фото з мережі.

У таку ж ціну обходяться спреї, які викликають у тварин тривогу і бажання покинути територію. На відміну від захисних балончиків, спрей не викликає подразнення, але й не подіє на дуже агресивну тварину.

У разі нападу намагайтеся накинути собаці на голову куртку, заскочити на узвишшя, кинути в бік рюкзак, який відволіче тварину. Можливо, у вас є їжа, яка й цікавить дуже голодну тварину. У разі, якщо вас вкусили - не видирайте руку. Це лише посилить ушкодження. Больова точка собаки - це ніс. Також можна сробувати підняти тварину за задні лапи.

Із більш глобальних пропозицій, які пропонують люди, це закордонний досвід обліку тварин.

Результати підрахунку бездомних тварин у 2017 році на платформі "Animal ID".

Подібний запроваджується в Україні. Також створення притулків і заохочення до всиновлення тварин. У Рівному теж можна обрати тварину для всиновлення зі стерилізаційного центру.

Скриншот із каталогу собак у Центрі стерилізації тварин. Там є місця для пухнастих, але це не притулок.

А ось розповідають про приклад підтримки всиновлювачів тварин:

У Чехії дійсно особливе ставлення до тварин. У Празі обравши собаку в притулку господарі отримують додаткові бонуси у вигляді: безкоштовного чипування ($30), звільнення від сплати податку на тварину на 2 роки ($50-600 у рік), а також соціалізовану тварину

Захистом і прилаштуванням тварин займаються зооактивісти. Волонтери у Рівному навіть створили потужну фейсбук-групу "Зоопульс Рівне". Вони часто беруть тварин на перетримку, лікують їх і стерилізують, рятують їм життя і роблять це власним коштом. Аби лише хтось потім забрав тварину та дав їй шанс на нове життя.

А сама проблема в чисельності бродячих собак полягає саме в людському факторі, пояснюють учасники ФБ-спільноти.

Наводять приклади сусідів з сіл, які вивозять виводки щенят до міста та людей, які викидають псів на вулиці, ображають їх, чим і культивують міжвидову ворожнечу та страх перед людиною.

Просто сатира.

Можемо від себе додати, що проблеми із собаками та у собак виникають через людей, адже людина собаку й вивела, тож мусить за неї й відповідати.

Фото ілюстративне. З мережі.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень