Сніг для Рівного знову стане проблемою. Через закон і неспішність депутатів

Кращого, ніж торік, утримання вулиць взимку шляховики міста не обіцяють, бо їм так і не купили для цього необхідну техніку

Керівник міського шляхо-експлуатаційного управління Віктор Климук каже, що з минулої зими просив міську раду виділити гроші на придбання для зимового утримання вулиць хоча б трьох одиниць техніки – грейдера та двох комбінованих автомобілів на базі «МАЗ». Це, за його словами, хоча б на 10% поліпшило розчищення і посипання вулиць взимку.  А для цілковитого поліпшення стану утримання доріг на Рівне потрібно, каже Климук, щонайменше, придбати два десятки одиниць техніки. І додає:

Нині міське ШЕУ технікою забезпечене на 60% за кількістю. А за якістю…У нас ще є піскорозкидачі 1984, 1986 років випуску.

Віктору Климуку так і не вдалося переконати міських депутатів у необхідності виділення коштів на придбання техніки.

Віктор Климук

Втім, він не втрачає надії. Каже:

Поки питання придбання техніки залишається відкритим. Але програми заходів з підготовки до зими виконуються на 95-96%. Ми вже закупили через тендери і завезли сіль для посипання вулиць. Десять вагонів її отримали, залишилося доотримати ще два. І я сподіваюся, що цього буде нам вистачати. Проведена процедура із закупівлі піску. Починаємо його завозити. Вже на території підприємства є до 3 тисяч кубометрів сипучих матеріалів.

 

Техніка та, яка є, перебуває у технічно справному стані. А та, яку обіцяли придбати, ще не придбана, але процедура тендеру оголошена. Якщо дадуть гроші, то придбаємо ще й техніку. Заплановано, що у жовтні на сесії з дохідної частини виділять кошти. Будемо старатися, щоб встигнути придбати до зими.

А голова бюджетної комісії міськради Олег Карпяк пояснює, що міськрада нині ніяк не може купити техніку міському ШЕУ, бо це забороняє робити закон:

Міська рада нині не може робити внесок у статути комунальних підприємств. Тому ми не можемо купити ту техніку для міськШЕУ згідно із законом України. Тепер підприємство має купувати її саме, за власні обігові кошти. Аналогічна ситуація із закупівлею тролейбусів, сміттєвих баків.

 

Міська рада звернулася у Кабмін за роз’ясненням щодо того, що ми маємо право робити, а що - ні. Наразі відповіді нема. Тобто виходить, що ми говорили-говорили, договорились до зими – і все. Теоретично, щоб зняти критичну ситуацію у місті, щоб хоча б центральні вулиці були розчищені від снігу, міська рада може виділити на придбання двох одиниць техніки, але фінансувати не має права.

Закон, який забороняє міській раді купити техніку, був прийнятий ще два роки тому. А набрав чинності у серпні цього року. На питання, чому техніку не можна було купити до серпня, Олег Карпяк відповідає так:

Ми завжди відкладаємо, як я вже говорив. У нас є такий ефект відкладання на завтра-післязавтра. Тобто давайте зараз одне зробимо, потім – інше.

 

Я про закупівлю техніки говорив у січні-лютому, коли ми розглядали бюджет. Тоді мене ніхто не слухав. Казали: "Та ні, все буде добре, закупимо".

 

Потім був перерозподіл перевиконання бюджету за півріччя. Потім - "Давайте купимо її під Новий рік, коли вона буде потрібна". А ось у же й скоро Новий рік. І тепер склалася така ситуація. Тобто завжди депутати переконували, що зараз важливіше зробити інше.

Олег Карпяк

Олег Карпяк визнає, що були більш важливі витрати з міського бюджету. Приміром, чимало коштів цього року вклали у термомодернізацію закладів освіти та медицини. Це дозволить економити витрати з бюджету на оплату комунальних послуг цих закладів. Втім, не приховує, що тратилися з бюджету і на те, що спокійно можна було поки відкласти, а натомість придбати снігоочищувальну техніку.

Менш нагальні потреби були, наприклад - реконструкція площі біля органного залу, фонтану за кінопалацом "Україна" за 1,4 мільйона гривень. Також ми купили сміттєвоз, щоб посунути «Санком», бо він не виконував свою функцію. А можна було придбати хоча б одну одиницю снігоочисної техніки.

І голова бюджетної комісії додає:

А ще якби спрогнозували, врахували, що закон набере чинності з 1 серпня. Але дуже слабко у виконавчій владі відстежується законодавча база. Не діємо стратегічно. От і все.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень