«Складуться» першими: які будинки в Україні найбільш небезпечні у випадку землетрусу

Потужні землетруси можуть дістатися й України

Після страшної трагедії у Туреччині питання безпеки під час землетрусу виникає у мільйонів українців. 

В Україні справді є зони сейсмічної нестабільності, здебільшого це стосується регіонів уздовж хребта Карпатських гір: Івано-Франківська та Чернівецька області, Закарпаття, Львівщина та Тернопільщина, а також Крим.  

Проєктна документація будівель і споруд, які будуються в регіонах із сейсмічною нестабільністю, передбачає обов’язкові посилені фундаменти та конструкції житлових будинків, каже президент Національного експертно-будівельного альянсу України Віктор Лещинський.

Особливо ретельно до питання надійного фундаменту підходять будівельники в Одеській області, адже знають це активна сейсмічна зона, а ситуація ускладнюється нестабільними (карстовими) ґрунтами. Тому там закладаються потужні фундаменти й відповідні конструкції будинків.

Натомість Київ розташований в неактивній сейсмічній зоні та на відносно стабільних ґрунтах. А багатоповерхові будинки, навіть вище 35 поверхів, із конструкціями залізобетонного монолітного каркаса є доволі стійкими. 

Як і під час ракетних атак, так і під час землетрусу куди кращі показники безпеки мають монолітно-каркасні будинки. Панельки ж зазнають дуже серйозних руйнувань. 

Якщо будинок зведений відповідно до всіх норм будівництва в Україні, то він повинен здатен витримати вплив природних катаклізмів.

У разі сильного землетрусу у першу чергу постраждають старі будинки, щодо яких минув термін їх експлуатації. У стандартній міській забудові це хрущовки та панельки. 

Найбільш вразливими є хрущовки, тому що міцність їхніх конструкцій вичерпана, а також панельні будинки 70-80-х років. Серед нових будинків найбільш вразливими є цегляні будинки.

Натомість найстійкішими під час будь-яких впливів є монолітно-каркасні будинки, тому що вони мають повністю зв’язаний каркас і доволі міцний фундамент, а якщо є ще два підземні поверхи паркінгу, то це найбільш захищені будинки, - каже Віктор Лещинський.

Джерело: Главред

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень