Відгомін Туреччини та Війни? Сейсмолог прогнозує сильний землетрус у центрі України (ФОТО)

Під ударом стихії можуть опинитися різні регіони

"Якщо подивитися на карти землетрусів, які відбуваютья на планеті, то в нашому сейсмоактивному поясі відбувається до 200 землетрусів на тиждень", - каже сейсмолог

Сейсмолог Олександр Кендзера спрогнозував небезпеку в різних регіонах України. За його словами, землетруси у Туреччині виникли у сейсмоактивному поясі до якого належить й Україна.

Війна до цього призвести не могла, але Кендзера певен:

Сильний землетрус може обрушитися на найбільше місто країни. Тобто – на Київ.

Завчасно передбачити землетрус -- неможливо. Можна лише розрахувати його вірогідність

За його словами країні може загрожувати ціла серія потужних підземних поштовхів, бо землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі до якого належить й Україна.

- Просто землетруси відбулися на південно-західній окраїні цього пояса, а ми лежимо на північно-східній частині, — зазначив Кендзера.

За словами Кендзери: "Раз на 10 000 років землетруси на ослаблених ґрунтах можуть бути в Києві: 7-бальний і 9-бальний -- на південному заході від Одеси

З найбільшою імовірністю вони можуть відбутися в Києві. Не виключено, що під природний удар потрапить і Крим.

- Там у 1927 році відбувся такий сильний землетрус, що він фактично все узбережжя зруйнував, — повідомив Кендзера.

У разі землетрусу, -- за словами сейсмолога, -- Найкращий спосіб врятуватися це залишати багатоповерхівки і триматися взагалі подалі від високих будинків

Востаннє сильний землетрус в Україні стався 2022 року. Тоді Тернопільська область пережила страшну надзвичайну подію, через яку тріскалися житлові будинки.

Можна прорахувати ймовірність та силу

На щастя, вірогідність потужного землетрусу у 7, 8 чи 9 балів, все ж, не є надто високою. Але вона існує. Наводимо епізод інтерв'ю Кендзери для «КП в Україні»

- На нас впливає всім уже відома зона Вранча у Румунських Карпатах?
- Так, зокрема, зона Вранча. Свої сейсмічно активні зони є в Криму. З невеликою ймовірністю, але землетруси можуть відбуватися також на материкових плитах (малорухлива ділянка земної кори. – Ред.). Це так звані внутріплитові землетруси.

Кендзера: "Землетрус тиипово зароджується на глибині 180 кілометрів. Хто може точно сказати, що там відбувається?"

- Ви завжди говорили, що передбачити землетрус неможливо. Може, з’явились нові технології?
- Передбачити можна ймовірність землетрусу і його величину – це ви бачите по усіх сейсмічних картах. Неможливо передбачити день і час, коли землетрус станеться. Енергія накопичується на певних тектонічних плитах. Розміри цих плит можна порахувати, а з ними і силу землетрусу. Але не момент його виникнення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень