Скільки платять пенсіонерам, яким забракло стажу роботи?

І зі скількох років починають виплачувати таку допомогу

Наразі в Україні для призначення пенсії враховують два основні фактори: пенсійний вік громадянина та зароблений ним страховий стаж. Причому на першому місці за важливістю – останній.

Якщо людина взагалі не має страхового стажу, то вона отримуватиме спеціальну допомогу, а не пенсію.

Українці, які взагалі не працювали та люди, які не змогли накопичити принаймні 15 років стажу для виходу на пенсію, отримуватимуть однакові виплати. На цьому наголошує міністерка соцполітики Марина Лазебна.

Так, якщо людина має страховий стаж, але менш як 15 років, можна розраховувати хіба що на мінімальний розмір пенсії. Він прив’язаний до прожиткового мінімуму і на сьогодні становить 1934 грн. Раніше таку виплату називали «соціальною».

Варто пам’ятати, що отримувати такі виплати людина почне не у 60 років (як особи з повним стажем), а коли їй виповниться 63!

Якщо людина ніде не працювала офіційно (тобто у неї взагалі немає страхового стажу), то вона отримуватиме допомогу, а не пенсію. Така виплата називається «державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію». Її розмір теж прив’язаний до прожиткового мінімуму і наразі становить 1934 грн.

Та пам’ятайте, що почати отримувати її можна лише з 65-річного віку!

Варто звернути увагу й на те, що категорія населення, яка не працювала взагалі або працювала неофіційно, на якісні програми підвищення розміру допомоги розраховувати НЕ МОЖЕ.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень