Скільки квартир і будинків продали в Україні минулого року

Вдвічі зросла й кількість угод іпотеки

Минулого року нотаріуси засвідчили 172 628 угод купівлі-продажу нерухомості. Це зведена статистика державних та приватних нотаріусів. У 2022 році таких угод було усього 100710, тобто зростання складає 71%.

За підрахунками експертів, це у 1,7 раза більше в порівнянні з 2022 роком. Кількість договорів іпотеки також зросла, але вже вдвічі.

Також у 2023 році нотаріуси посвідчили 231 881 договір купівлі-продажу земельних ділянок. Це майже на 74% більше, ніж у перший рік війни.

Що стосується статистики про іпотеку, то минулого року українці уклали 15 918 договорів, з них 10 775 – квартир і житлових будинків, 1 127 – земельних ділянок. Тим часом у 2022 році було зареєстровано всього лише 8 933 договорів іпотеки. Відтак загальний показник зростання у порівнянні з попереднім роком становить 78%.

Зростання попиту передусім свідчить про безпекову ситуацію. У час війни покупці можуть відкладати купівлю через обстріли, страх пошкодження нерухомості та повторення блекаутів.

При цьому навесні прогнозують чергове збільшення операції з нерухомістю, адже люди, на думку експертів, люблять купувати житло весною. Цей відкладений попит може підняти ціни в межах 10%.

Окрім того, на попит впливають зміни у фінансуванні та розширенні держпрограм. Гарним прикладом буде «єОселя», адже цьогоріч за програмою планують видати близько 12 000 іпотек.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень