Скільки чоловіків ще можуть мобілізувати і чи буде альтернатива для тих, хто «не хоче воювати»

Роз'яснення

Загальна мобілізація передбачає, що лави Збройних сил України під час воєнного стану поповнять ще сотні тисяч людей на додачу до тих, хто вже на фронті. Сьогодні ухилянти від військової служби, покликаної захищати країну, несуть відповідальність перед законом, а у Верховній Раді готують нові законодавчі зміни, які б передбачили альтернативну службу для тих, хто не хоче воювати.

У тому, що за час воєнного стану до лав Сил оборони можуть призвати ще сотні тисяч громадян, переконаний голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. За його словами, повномасштабна війна вкотре показує, що кількість на фронті теж важлива, хоча якість – важливіша.

Він нагадав, що за ці півтора року наша держава втратила безповоротно або через поранення величезну кількість мотивованих, підготовлених людей із бойовим досвідом.

— Їхні місця дуже часто займають не такі. Хтось із 2014-го воює і має 10 років досвіду за плечима, а хтось взяв зброю пів року тому і ще не пройшов свій шлях еволюції.

 

Але водночас той рівень втрат вибиває людей – через поранення, здоров’я, коли люди просто сипляться. І це зараз тотальна проблема, – зазначив Чмут.

Волонтер підкреслив, що захисники, які рік-півтора перебувають в окопах на передовій, фізіологічно потребують відновлення.

Чи буде альтернативна служба для тих, хто не хоче воювати?

Наразі у Верховній Раді на розгляд депутатам передали законопроєкт №9566 про внесення змін до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення можливостей мобілізовувати громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер, забезпечують функціонування національної економіки в умовах воєнного стану.

На думку авторів, він має врегулювати питання з тими, хто не готовий воювати, наприклад, за релігійними чи іншими переконаннями. Ці причини пропонується вказувати у відповідній заяві, яку направляють у Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень