Штрафи до 1700 гривень українським жінкам: кому не вдасться уникнути покарання?

Пояснення юристки

Жінки в Україні, які мають медичну чи фармацевтичну освіту, з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік. Якщо цього не зробити, то можна отримати штраф.

Юрист Галина Токмач розповіла про нюанси в законодавстві щодо мобілізації жінок. 

За неявку до військкомату на виклик без поважних причин українкам загрожуватиме адміністративна відповідальність, за ухилення від військового обліку — кримінальна. 

Ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК та СП, карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

Роботодавці своєю чергою зобов'язані повідомити ТЦК та СП про своїх робітниць, які мають медичну та фармацевтичну освіту.

 

Військкомат може передати повістку жінці-медику через роботодавця в тому числі.

Юрист зазначила, що взяття на військовий облік не означає, що жінку одразу відправлять на фронт. Спочатку всі мають пройти ВЛК. Є багато підстав визнати жінку непридатною до служби терміном до шести місяців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень