Працевлаштування військовозобов'язаних: кого не візьмуть на роботу і що про це треба знати?

Пояснення адвоката

Під час воєнного стану в Україні діють особливі правила прийому на роботу військовозобов'язаних. Роботодавець повинен забезпечити персональний військовий облік кожного працівника та перевіряти наявність у чоловіків віком від 18 до 60 років військово-облікових документів.

Про це повідомляє Expres.online з посиланням на коментар адвоката Ростислава Кравця.

- Основна вимога полягає в тому, що роботодавці не мають права працевлаштовувати військовозобов'язаних осіб, призовників та резервістів, які не перебувають на військовому обліку в районних чи міських ТЦК.

 

Це є обов'язковим для всіх державних структур, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності.

 

Роботодавець має забезпечити персональний військовий облік кожного працівника та перевіряти наявність у чоловіків від 18 до 60 років військово-облікових документів, - пояснив Кравець.

За його словами, щоб підтвердити перебування на військовому обліку, претендент на роботу має надати роботодавцю військово-облікові документи, які містять позначку ТЦК та СП щодо взяття на облік.

Для військовозобов'язаних - це військовий квиток або тимчасове посвідчення, для резервістів - військовий квиток, а для призовників - приписне свідоцтво.

Роботодавець зобов'язаний направити кожного нового працівника до ТЦК та СП для зарахування на військовий облік та довести його до відома під особистий підпис правила військового обліку. Про звільнення кожного працівника роботодавець також повинен повідомляти територіальний центр комплектування.

Він зазначив, що бувають ситуації, коли військовозобов'язаний був поставлений на облік, а квиток, тимчасове посвідчення чи приписне свідоцтво в ТЦК не встигли виписати.

- У такому разі претендент на роботу подає роботодавцю лист-зобов'язання, в якому вказує термін, протягом якого має надати військово-обліковий документ з позначкою про поставку на військовий облік , - зазначив адвокат.

Він зазначив, що обов'язки контролю за дотримання правил військового обліку покладено на ТЦК та СП.

- Проте порядок проведення такого контролю досі не розроблено. Хоча штрафи передбачені.

 

У разі виявлення порушення керівника підприємства, установи чи організації можуть оштрафувати на суму від 3,4 до 5,1 тисячі гривень.

 

Якщо ж порушення виявлено повторно, сума штрафу може досягти 8,5 тисячі гривень, - додав Кравець.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень