Щоденна статистика МОЗ необ’єктивна, її треба множити на 2,6, – військовий епідеміолог

Яка ситуація з коронавірусом в країні буде найближчим часом

Фото ілюстративне

Щоденна статистика Міністерства охорони здоров’я переконує українців у тому, що COVID-19 – це все ж таки небезпечний вірус, а не світова змова.  

Втім, дані МОЗу не є об’єктивними, повідомив голова Національної медичної палати (громадська спілка), військовий епідеміолог Сергій Кравченко.

На фото Сергій Кравченко

Статистика формується на кількості лабораторно підтверджених випадків. І такою ж вона була навесні та влітку. Хворих і заразних, які не зверталися в лабораторії, ніхто не рахує.

 

Тому щоденну статистику треба множити на 2,6 (це хворі, які не зверталися до лікаря і вже інфіковані, але поки без симптомів), тоді отримаємо більш-менш реальну картину числа хворих на коронавірус в Україні, – розповів Сергій Кравченко.

З початку епідемії коронавірусу в Україні не було хвилеподібних сплесків. З весни фіксували невелике, але зростання захворюваності.

І з самого початку епідеміологи попереджали владу, пояснювали, що кількість хворих буде прив'язана до сезонних погодних умов. Втім, за словами голови Національної та медичної палати, ні Кабмін, ні парламент, ні МОЗ не ставили перед собою завдання перервати ланцюг поширення, обираючи за першочергове – лікувати людей.

 

Тобто МОЗ спочатку вибрали неправильну тактику. Крім того, в робочій групі з боротьби з коронавірусом немає жодного лікаря-епідеміолога.

Фото ілюстративне

Нині в країні катастрофічний дефіцит лікарів-епідеміологів. На 150 тисяч населення маємо одного епідеміолога. Це говорить тільки про те, що країна просто не в змозі виконати умови адаптивного карантину, – зауважив Сергій Кравченко.

Він додав, що чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов хоч і має медичну освіту, однак лікарем ні дня не працював. Тож перерва у 25 років позбавляє його будь-якої медичної кваліфікації.

А Віктор Ляшко – лікар гігієни праці.

Тобто його обов'язки – подавати господарське мило трудящим, – уточнив Сергій Кравченко.

Після місцевих виборів в країні погіршиться статистика інфікованих коронавірусом. Тоді в країні може бути по 10-12 тисяч хворих на добу. Нині є проєкт РНБО про те, що через 10-15 днів після місцевих виборів по всій країні невідомо на скільки введуть жорсткий карантин.

Фото ілюстративне

Військовий епідеміолог зауважив, що  коронавірус – це чума XXI століття:

Насправді нас чекає катастрофа. У нас немає ліків і немає профілактики.

 

Додаткові місця в лікарнях нічого не дадуть.

За словами Сергія Кравченка, в Україні всього 270 727 ліжко-місць. З них тільки 13 тис. придатні для пацієнтів з особливо тяжкою і небезпечною інфекцією, які потребують ліжок з кисневою магістраллю, по якій подається дихальна суміш, або ліжко, забезпечене кисневим концентратором. Тобто такі, до яких можна приєднати апарати ШВЛ.

Фото ілюстративне

Знаєте, що найстрашніше? Людина помирає в свідомості. Вона задихається, залишаючись у свідомості. При коронавірусі, гострому респіраторному захворюванні виникають психічні розлади. Смерть настільки важка, що люди не витримують.

 

Хтось іде на самогубство. А хтось в лікарні вночі знімає кисневу маску, щоб швидше вмерти. Тому антисептики, чисті руки, дистанція і захисні маски – це прості речі, які працюють, – розповів Сергій Кравченко.

Джерело – Главком

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень