Щоб не було пліток: що треба знати про вакцину Moderna

Нею масово щеплюють українців

В Україні почалася масова вакцинація усіх охочих препаратом Moderna проти COVID-19. Довкола неї, як і довкола усіх інших вакцин, багато пліток. Видання ВВС-Україна пояснює, що це за вакцина.

Вона розроблена американським Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань.

Moderna є так званою РНК (мРНК)-вакциною, тобто вакциною, яка несе частину генетичного коду вірусу, імунна система людини сама виробляє антигени. Такою ж є і вакцина Pfizer-BioNTech.

Щеплення роблять двома дозами. В Україні під час першого щеплення рекомендують робити повторне з інтервалом 28 днів. Інтервал за необхідності можуть збільшити до 42 днів.

Після введення першої дози кажуть, коли з’явитися на ревакцинацію.

Вироблення антитіл до вірусу у більшості людей відбувається непомітно. Але іноді після вакцинації можливий біль у місці щеплення або підвищення температури. Це нормально. Згодом у вас формується імунітет до цієї хвороби.

Moderna схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров'я, як і інші три вакцини, якими щеплюють українців - Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech та AstraZeneca (Covishield, SKBio).

Вакцинація не гарантує, що ви не захворієте коронавірусом, але допоможе запобігти важкому перебігу хвороби та смерті. За розрахунками ВООЗ, схвалені вакцини забезпечують також певний захист і від нових штамів вірусу, як-от новий штам «Дельта».

За останнім дослідженням канадських вчених, ефективність Moderna проти штаму «Дельта», становить 72%. Це найвищий показник з-поміж інших вакцин, що брали участь у дослідженні, а це вакцини Pfizer та Oxford/AstraZeneca.

Дослідження кінця 2020 року свідчили, що Moderna захищала від наявних тоді штамів Covid-19 з ефективністю майже 95%.

На сьогодні відомо, що імунітет після щеплення від COVID-19 зберігається пів року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень