Що відомо про пам’ятник Тарасу Шевченку у центрі Рівного

Невдовзі скульптурі виповниться 22 роки

Перше розпорядження про проєктування і будівництво пам’ятника Т. Г. Шевченку на майдані Незалежності у Рівному голова міської ради ухвалив 9 березня 1993 року. Про це повідомляє Радіо ТРЕК із посиланням на обласне управління культури і туризму.

З ініціативи товариства «Просвіта» було оголошено конкурс на кращий проєкт пам’ятника. Конкурс проходив у кілька турів. Свої роботи представили рівненські скульптори: В. Джабрайлов, М. Йориш, О. Данилов (ІІ премія), П. Подолець, В. Стасюк, О. Євтушенко, В. Пєтухов, М. Сівак та інші.

Конкурсні роботи виставили у Виставковій залі Рівненської обласної організації Спілки художників України. До складу журі входили мистецтвознавці, архітектори, представники міської ради, науковці-шевченкознавці, усього 15 осіб.

Кінцеве рішення ухвалювала експертна рада Міністерства культури України. Перемогу здобули рівненські скульптори Петро Подолець і Володимир Стасюк.

Авторський колектив

Автори ідеї: Емануіл Мисько

 

Володимир Стасюк

 

Петро Подолець

 

Архітектори: Тетяна Мельничук

 

Віктор Ковальчук

Відлиття пам’ятника в бронзі виконувалося на кераміко-скульптурній фабриці Львівської спілки художників. Було витрачено до 5,5 тонн матеріалу, всередині нього розміщена металева конструкція, яка скріплює монумент та втримує його окремі маси.

Постамент виготовлений з монолітного граніту темно-малинового відтінку Токовського кар’єру, що на Дніпропетровщині.

Пам’ятник урочисто відкрили 22 травня 1999 року. Саме цього дня 138 років тому прах Шевченка, за його заповітом, перевезли з Санкт-Петербурга до Канева.

Розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 22.08.2000 № 478 пам’ятку монументального мистецтва місцевого значення взяли на державний облік.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень