Що нового чекає українців у квітні: 10 нововведень місяця

Україну в квітні чекає низка нововведень

Підвищення пенсійного віку для жінок

 

Це останнє підвищення віку в рамках змін, ухвалених ще у 2011 році.

Ті, хто народилися у період з 1 жовтня 1960 року до 31 березня 1961 року, ще могли виходити на пенсію у 59,5 років. А ті, хто народилися з 1 квітня 1961 і пізніше, вже йтимуть на пенсію у 60.

Таким чином пенсійний вік для чоловіків і жінок в Україні зрівнявся і становить 60 років.

Для отримання пенсії за віком страховий стаж людини має бути не менше 28 років. Якщо ж він менший, то пенсії за віком доведеться чекати до 63 років.

Перерахунок пенсій

 

З 1 квітня  перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено тим, кому пенсія була призначена або перерахована два роки тому, тобто до 1 квітня 2019 року. Цей термін не залежить від перерв у роботі.

Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої розрахована пенсія. Збільшення пенсії визначається індивідуально для кожного пенсіонера.

Перерахунок буде проведено приблизно для 2 млн пенсіонерів.

Для перерахунку пенсій громадянам не потрібно додатково звертатися до Пенсійного фонду.

Програма медичних гарантій — 2021

 

Програма медичних гарантій (ПМГ), яка почне діяти з 1 квітня 2021 року, передбачає 35 пакетів медпослуг. Серед них - пакет вакцинації проти COVID-19. 

Українці зможуть без направлення та безкоштовно звернутися до низки лікарів. Також у квітні МОЗ запускає систему електронних рецептів. 

Ціна на газ

 

Із 1 квітня закінчується строк дії постанови Кабміну, за якою ціна на газ не мала підвищуватися вище 6,99 грн за кубометр.

З квітня тарифи знову стануть ринковими і можуть почати зростати, як це було наприкінці минулого року.

Аби захистити населення від подальших стрибків цін, зокрема майбутньої осені, Кабмін зобов’язав постачальників газу сформувати і запропонувати населенню річний тариф на газ.

Призов до армії

 

У квітні стартує в Україні й черговий призов на строкову військову службу. Він триватиме 3 місяці. До ЗСУ та інших військових формувань відправлять 14 246 громадян.

Зміна прописки онлайн

 

З 1 квітня заяву про зміну місця реєстрації потрібно буде подавати в електронному вигляді. Зокрема, це можна буде зробити через портал «Дія».

У додатку «Дія» з’явиться можливість автоматичної реєстрації ФОП, а також через нього можна буде платити податки за допомогою прив’язаної до додатку банківської карти.

Пробне ЗНО

 

10 квітня пройде пробне ЗНО. У зв’язку з епідситуацією кожному майбутньому абітурієнту дозволили здавати пробне ЗНО лише з 1 предмету. Тестування з усіх предметів відбудеться в 1 день.

Отримання водійських посвідчень

 

Українські водії з 6 квітня будуть здавати на посвідчення за новими правилами. Серед змін, зокрема нові екзаменаційні білети.

Усі зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань Правил дорожнього руху.

Заборона ловити рибу 

 

З 1 квітня Держрибагентство України вводить тимчасову заборону на вилов риби у водоймах.

Зокрема забороняється:

  • використання човнів в місцях нересту;
  • промислове рибальство;
  • підводне полювання;
  • змагання зі спортивної риболовлі;
  • днопоглиблювальні, вибухові роботи;
  • видобуток будматеріалів.

 

Однак заборона не розповсюджується на аматорський вилов риби до 3 кілограм на одну людину однією вудкою з одним гачком і спінінгом з берега, виключно в дозволених для вилову риби місцях.


Туризм

 

З 1 квітня Кіпр відкриває свої кордони для українців. Для поїздки на Кіпр треба буде здати ПЛР-тест перед вильотом і після прибуття. 

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень