Що в українській мові означає слово «тезко»? Нізащо не здогадаєтеся

Пояснення мовознавця

Чи не є слово «однофамілець» суржиком та яке насправді має значення слова «тезко», розповідає мовознавець Олександр Авраменко у відео на YouTube.

Чи можна вживати слово «однофамілець»

Насправді слово «однофамілець» не є суржиком і його можна знайти в українських словниках. Як і багато інших слів, воно утворене з двох частин - «одно» та «фамілець», так само як, наприклад, утворені такі слова як «однокласник» або «однодумець». Тому використовувати це слово можна.

Яке значення має слово «тезко»? 

За словами мовознавця, в українській мові є чудове слово, відповідник до слова «однофамілець», яке можна часто почути у розмові.

- В українській мові є чудовий відповідник слова «однофамілець». Замість цього слова можна вживати синонім «тезкО». Так, саме «тезкО», а не «тЕзка».

 

Не всі знають, що «тезкО» - це людина не лише з однаковим ім'ям, а й з однаковим прізвищем, тобто «однофамілець», - пояснив Олександр Авраменко.

 

Фамільний чи родинний?

А ще в українській мові є прикметник «фамільний», який означає те саме, що й «родовий». Наприклад «фамільний альбом», «фамільне срібло» - тобто те, що передається у спадок в родині.

- Але не потрібно захоплюватися іншомовними словами, якщо в мові є суто українські відповідники.

 

Погодьтеся, «родинний альбом» звучить не гірше за "фамільний, - підкреслив мовознавець.

Джерело: РБК-Україна 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень