Що робити під час грози в горах, лісі або вдома: рятувальник дав поради (ФОТО)

Ураженню блискавкою можна запобігти, дотримуючись цих правил

Василь Фіцак -- праворуч

Де б ви не були правила поведінки під час грози є приблизно однаковими, але що варто знати.

Як повідомляє ТСН, про це suspilne.media розповів гірський рятувальник Василь Фіцак.

За його словами, зазвичай найбільше блискавок  спостерігається у першій половина літа, особливо в горах. Причиною є нестабільна погода, різкі перепади температур.

«Ось зараз, за прогнозами, очікуємо піку грозової активності, тобто в багатьох регіонах проходитимуть такі грозові фронти», – каже Василь Фіцак.

Він радить мандрівникам, які подорожують горами, ознайомитися з прогнозом погоди:

«Синоптики доволі часто прогнозують грозові періоди. Про ймовірність грози свідчать темно-свинцеві хмари, гуркоти грому, які наближаються.

 

Деякі досвідчені люди відчувають грозу за повітрям – його охолодження, чи коли стає парко, – це свідчить про те, що через декілька годин пройде грозовий фронт».


БРАСЛЕТИ ТА АКСЕСУАРИ

Щодо того, що аксесуари, наприклад браслети із різних металів та сережки, можуть слугувати «магнітом» для блискавок, то це, на думку Василя Фіцака, питання спірне:

«Але все ж варто уникати великих, габаритних металевих предметів, які дійсно можуть спровокувати розряд блискавиці».

Василь Фіцак -- фото зі сторінки в Фейсбук

Крім того, перебуваючи в епіцентрі цього природного явища, потрібно пам’ятати, що не варто ховатися від грози за окремо розташовані об’єкти. Це може бути одинока скеля, одиноке дерево.


ЩО РОБИТИ

«Коли потрапили в епіцентр грози в гірській місцевості, то треба позбутися наплічника, залишити його і присісти навпочіпки, згрупуватися і перечекати грозу.


Звісно, також рекомендується не використовувати в цей період радіостанції чи телефонувати, тобто не користуватися електронними приладами», – добавив Василь Фіцак.

Якщо ви потрапили в епіцентр грози у лісі, діють ті ж правила.

Він говорить, що деякі фахівці вважають, що радіостанції та мобільні телефони під час грози варто вимикати. Дехто навіть рекомендує виймати батарею з мобільного.

Якщо гроза застала вас вдома, то треба відімкнути від електоромережі всі пристрої, зокрема телевізори та радіоприймачі.

«Тому що є випадки, коли потрапляла блискавка в електромережу, і горіло все електрообладнання. Тому потрібно витягнути штепсель із розетки», – попереджає Василь Фіцак.


ВИПАДОК НА ЖИТОМИРЩИНІ

Як повідомлялося, в Житомирській області блискавка влучила у 15-річну дівчину. В цей момент вона перебувала у будинку і розмовляла мобільним телефоном.

Фактично, блискавка вдарила в дім, але не виключено, що саме мобільний пристрій став «магнітом» у цьому випадку.

Постраждалу госпіталізовано до реанімаційного відділення центральної лікарні. Нині вона перебуває у стані середньої тяжкості.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень