У «Рівнеоблводоканалі» пояснили, чому під час дощів місто щоразу затоплює

І щоразу злива викликає хвилю обурення містян

Це вже стало певною традицією у рівнян. Щойно в місті зійде сніг або пройде сильна злива, як мешканці обласного центру починають викладати у соціальних мережах фото підтоплених вулиць та автомобілів, які майже плавають.

Це все супроводжується безліччю гнівних коментарів.

Причому поливають брудом усіх без перебору, хто хоча б гіпотетично може мати відношення до цієї проблеми. Щоб розібратися у тому,  хто насправді відповідає за міську зливову каналізацію, що є причиною таких підтоплень і чи можна її якось вирішити, ми звернулися до фахівців  «Рівнеоблводоканалу»  – комунального підприємства, яке найчастіше згадують у подібних ситуаціях. І як виявилося, не все так однозначно, як у Facebook.

Попри те, що  «Рівнеоблводоканал»  не має жодного відношення до експлуатації зливової каналізації, оскільки експлуатує лише господарсько-фекальну і вона у справному стані, на підприємстві про причини підтоплень окремих вулиць міста добре знають. 

Проблема в тому, що більша частина Рівного не має окремої зливової каналізації. Ті ж дощоприймачі, які облаштовані, під’єднанні до загальноміської каналізаційної системи.

 

Будували її ще в 60-х роках минулого століття. Зрозуміла річ, що відтоді багато чого змінилось: місто суттєво розрослось, збільшилась і кількість його мешканців, а діаметр труб залишився попередній.

 

За 60 років експлуатації не стала новішою, м’яко кажучи, й сама каналізаційна система.

Теперішня загальносплавна каналізація просто не спроможна одночасно пропустити таку кількість стоків, бо не розрахована на це.

Хоча вона не забита і працює, оскільки через певний час вода таки сходить.

Щоб розв'язувати проблему, потрібно окремо облаштувати зливову каналізацію і відокремити її від господарсько-побутової. Однак навряд чи місто такий обсяг робіт власними силами потягне, оскільки коштує він чималі гроші, пояснив начальник служби каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканалу» Андрій Чегодаєв.

Андрій Чегодаєв
Андрій Чегодаєв

Проблема зі зливовою каналізацією, точніше її відсутністю, є й у всіх новозбудованих мікрорайонах міста, кажуть у водоканалі.  

Забудовники зазвичай нехтують цим питанням, а потім виникає проблема із відведенням дощових і талих вод. Як наслідок – підтоплення окремих ділянок вулиць або навіть житлових будинків.

Вплинути на ситуацію могла б містобудівна рада, якби перед видачею містобудівних умов та обмежень, приділяла окрему увагу плануванню території та відведенню поверхневих вод. Однак з огляду на те, що облаштування зливової каналізації досить дороге задоволення, зазвичай і чиновники, і забудовники на це питання просто заплющують очі.

А найгірше те, що до всього іншого ще й екологічний момент додається.

Вся загальносплавна каналізація, яка є в місті, проєктувалася і будувалась із врахуванням Усті. Саме тому були передбачені аварійні зливовипуски в річку.

Іншими словами, коли одночасно випадає велика кількість опадів, то надлишок, який не може прийняти загальносплавна система і перекачати насосні станції, має скидатися в річку. А потім громадськість б’є на сполох, мовляв, риба спливає.

Як це не прикро, але інакше бути не може, стверджують спеціалісти, адже разом із дощовими водами по загальносплавній каналізації в Устю попадає і все те, чим посипають вулиці (пісок, сіль) та змивається вся хімія з асфальту.  

Тож виникає дилема – закрити випуски поверхневих вод і звикати під час сильних злив до систематичних підтоплень вулиць, масштаби яких за таких умов були б у рази більшими ніж зараз, або миритися із тим, що  в Усті періодично спливає риба. Хоча, якщо комплексно підійти до очищення річища річки, то негативні наслідки таких залпових скидів дощових вод можна було б звести до мінімуму.

До речі, є в Рівному і зливова каналізація, яка відокремлена від загальносплавної.

Наприклад, в районі Олени Теліги, Павлюченка, Старицького, Мельника, Шухевича, Коновальця, Волинської Дивізії, частини Чорновола (від Соборної до Степана Бандери) та ще кількох вулиць. Обслуговує її міське шляхово-експлуатаційне управління.

Віктор Климук

Там кажуть, теж є певні проблеми, які вирішуються, але дуже повільно, бо знову ж таки все впирається у фінанси. Точніше у їх відсутність.

Орієнтовна протяжність зливової каналізації, що перебуває у нас на балансі міського ШЕУ, – 25-27 кілометрів. Якщо її вчасно промивати, проблем не виникатиме. Це як підшипник – якщо його систематично змазувати, то він служитиме довго.

 

Раніше в рік на ці потреби нам виділяли 600-800 тисяч гривень з міського бюджету. А минулого року ми промили лише чотири об’єкти загальною вартістю 200 тисяч.

 

Як буде цьогоріч, залежатиме від розпорядника коштів - управління житлово-комунального господарства. Вся зливова каналізація, що перебуває на нашому балансі, в цілому у задовільному стані. І вчорашня ситуація - тому підтвердження.

 

Так, були в окремих місцях проблеми із відведенням води, оскільки за раз випало дуже багато опадів і дощоприймачі просто не справлялися із такою їх кількістю, однак ця вода згодом зійшла.

 

А це означає, що зливова каналізація прочищена і нормально працює, – каже заступник директора Рівненського міського шляхово-експлуатаційного управління Віктор Климук. 

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень