Що робили з лепехою після Трійці: народні прикмети

Прикмети наших пращурів

Наші пращури вважали, що лепеха має магічні властивості та оберігає від злої сили. Її ще називають татарським зіллям, тому що за легендою ця рослина потрапила на нашу землю разом з татарською навалою.

Татари брали з собою в похід лепеху для очищення води: з будь-якої водойми напували коней і пили самі лише після того, як у воду було накидано стебел лепехи разом з корінням.

Лепеха не тільки очищає воду, а й лікує рани, допомагає при головному і зубному болю. Особливу силу має лепеха на Зелені свята, тому для лікування брали, в основному, те зілля, котрим на Трійцю встеляли долівку в оселі

Зберігали лепеху в оселі наші пращури три дні.

Суху лепеху не викидали, а використовували в інших обрядах. Несли на город – вірили, що у капусти виростуть гарні головки.

Щоб вберегти будинок від блискавки та пожежі, лепеху клали на горище. Також клали сухе зілля в хлів – вірили, що худоба буде давати гарне молоко і буде здоровою.

Лепехою мили голову для гарного здорового волосся.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень